Στο «Βοξ» το νέο επεισόδιο στα Εξάρχεια

259

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη αστυνομική επιχείρηση στο κατειλημμένο ισόγειο του κινηματογράφου «Βοξ», στις 20 Απριλίου 2012. Τότε το κτίριο, που ανήκει στο ΙΚΑ, είχε εκκενωθεί και σφραγιστεί.

Κλιμακώνεται η ένταση στα Εξάρχεια, με αφορμή τις πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων από την ΕΛ.ΑΣ. και τις επιθέσεις κουκουλοφόρων στις διμοιρίες των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης κοντά στην πλατεία. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στην οδό Σπύρου Τρικούπη πετώντας προς το μέρος τους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., 80 βόμβες μολότοφ.

Οι άνδρες τον ΜΑΤ, που είχαν και τη νύχτα της Τρίτης δεχθεί επίθεση, χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες, πήραν εντολή να καταδιώξουν και να συλλάβουν τους κουκουλοφόρους. Κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση «ενάντια στις ναρκομαφίες και την κρατική καταστολή». Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, ενώ ήρθαν σε σώμα με σώμα αντιπαράθεση με άτομα που βρίσκονταν στο ισόγειο του κατειλημμένου «Βοξ», άτυπη έδρα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου επεισοδίου, μάλιστα, καταγγέλλεται ότι οι άνδρες των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνο στο εσωτερικό της κατάληψης, καθώς και ότι χτύπησαν με κλομπ και τραυμάτισαν στο κεφάλι ένα άτομο. «Από την επίθεση των ΜΑΤ υπήρξαν τραυματίες, κάποιοι πιο σοβαρά, οι οποίοι χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο για ράμματα στο κεφάλι. Την ώρα που οπισθοχωρούσαν τα ΜΑΤ, έριξαν δακρυγόνα μέσα στο “Βοξ”. Να σημειωθεί ότι, από χθες, η πλατεία Εξαρχείων είναι γεμάτη από ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook μέλος της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Ανακοίνωση – απάντηση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: «Οι αστυνομικές δυνάμεις, σε κάθε επιχείρηση κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας. Το ίδιο έπραξαν και χθες το βράδυ, με ιδιαίτερη πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, παρά τις προκλήσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκαν». Σημειώνεται ότι μερικές ώρες πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, ομάδα ατόμων είχε συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υπό κατάληψη κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί και για χθες το βράδυ, όπως επίσης και σήμερα το μεσημέρι, στην πλατεία Εξαρχείων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Κ», αρμόδια αστυνομική πηγή σχολίασε ότι στις επιθέσεις πρωταγωνιστούν νεαροί μπαχαλάκηδες από την κατάληψη GARE της Καλλιδρομίου, που εκκενώθηκε τη Δευτέρα. Στην ίδια ομάδα έχουν κατά καιρούς αποδοθεί και οι επιθέσεις κατά των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα κ.α. Χθες, στον απόηχο των επεισοδίων, δόθηκαν εντολές για αλληλοκάλυψη μεταξύ των διμοιριών που βρίσκονται στην περιοχή, ούτως ώστε οι αστυνομικοί να μπορέσουν να εγκλωβίσουν και να συλλάβουν όσους τυχόν συμμετάσχουν σε νέες επιθέσεις, ενώ έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες αστυνομικών με πολιτικά. Αποστολή τους, να παράσχουν «κάλυψη» στις στατικές δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα της Τετάρτης, Γάλλοι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν φθορές στο ελληνικό προξενείο της πόλης Ναντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια.

Πηγή: kathimerini.gr