Διαδηλώσεις Σαλβίνι κατά της συμφωνίας 5 Αστέρων και PD

241

Τελετή αποχαιρετισμού πραγματοποίησε χθες ο Ματέο Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Ρώμη.

ΡΩΜΗ. Σε ειρηνική «πορεία προς τη Ρώμη» –παραπέμποντας συνειδητά στον Μπενίτο Μουσολίνι και στο φασιστικό πραξικόπημα του 1922– κάλεσε ο Ματέο Σαλβίνι τους οπαδούς του, επιλέγοντας τη 19η Οκτωβρίου ως «ημέρα ιταλικής υπερηφάνειας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπό σχηματισμό κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Από τον Βορρά στον Νότο, από τη σιωπηλή πλειοψηφία θα προέλθει η ημέρα της κινητοποίησης για όσους δεν επιθυμούν μια κυβέρνηση γεννημένη σε μία νύχτα, στις Βρυξέλλες. Δεν οργίζομαι για τα συμφέροντά μου. Οργίζομαι επειδή η δημοκρατία πέφτει θύμα απαγωγής», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. Ο Σαλβίνι, που παραμένει υπουργός Εσωτερικών, έχει κατηγορήσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για συνωμοσία με στόχο την απομάκρυνση της Λέγκας του Βορρά από την κυβέρνηση.

Την οργή του ηγέτη της Λέγκας προκάλεσαν τα σχόλια του Ευρωπαίου επιτρόπου Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η είδηση για σχηματισμό κυβέρνησης από το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ ευχάριστη.

«Δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς Σαλβίνι και Λέγκα του Βορρά τόσο εύκολα», απάντησε ο Σαλβίνι στις δηλώσεις Ετινγκερ.

Η Λέγκα έχει οργανώσει σειρά διαδηλώσεων σε ιταλικές πόλεις ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης στη Ρώμη, στις 19 Οκτωβρίου. Σε διαδηλώσεις έχει καλέσει και το ακροδεξιό κόμμα Ιταλοί Αδελφοί, που έχει συμμαχήσει άτυπα με τη Λέγκα κατά της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος.

Η υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Ιταλίας καλείται τώρα να ψηφίσει προϋπολογισμό για το 2020. «Αν επιβιώσουν από αυτό, μπορεί να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία. Και τα δύο κόμματα έχουν συμφέρον από αυτό, καθώς μπορεί να επιδιώξουν αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, που θα αποκλείει τον Σαλβίνι», λέει στον Guardian ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τζον Κάμποτ, Φράνκο Παβοντσέλο.

Πηγή: kathimerini.gr