Αποτροπή αυτοκτονιών μέσω Amazon

238

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάποιος έκανε αναζήτηση στο Amazon χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτοκτονία», έβρισκε προς αγορά «σετ αυτοκτονίας» και θηλιές.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Amazon θα παρέχει και κοινωνικές υπηρεσίες στην πελατεία του, καθώς σκοπεύει να παραπέμπει τους χρήστες που κάνουν αναζητήσεις σχετικές με τη λέξη «αυτοκτονία» σε κέντρα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οπως αποδείχθηκε, κάποιοι χρήστες πραγματοποιούν αναζητήσεις στον ιστότοπο, επιθυμώντας να αγοράσουν βρόχους και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στο απονενοημένο διάβημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάποιος έκανε αναζήτηση στο Amazon χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτοκτονία», έβρισκε προς αγορά «σετ αυτοκτονίας» και θηλιές. Τα αποτελέσματα της σελίδας στην Ινδία περιλάμβαναν υπνωτικά χάπια, ζιζανιοκτόνα, αλλά και ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να αυτοκτονήσετε». Η Amazon κατέβασε τις καταχωρίσεις για το βιβλίο και τις θηλιές, όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξή τους.

Οι έρευνες στους τεχνολογικούς κολοσσούς διαρκώς εντείνονται και η εταιρεία Amazon αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και εμπόδια όσον αφορά την αστυνόμευση των αγορών της, όπου οι επίδοξοι έμποροι μπορούν να τροποποιήσουν τις προσφορές τους για απαγορευμένα ή παράνομα αγαθά, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί. Εξάλλου, η εταιρεία απαγορεύει στους εμπόρους να πωλούν προϊόντα που προωθούν ή εξυμνούν την αυτοκτονία, σύμφωνα  με τον ιστότοπό της.

Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εντόπισε περισσότερα από 4.000 αντικείμενα στο Amazon τα οποία είτε είχαν παραπλανητικές ετικέτες, είτε είχαν απαγορευθεί, είτε είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από τις αμερικανικές αρχές. Ο ιστότοπος Alphabet της Google, το Facebook και το Twitter παραπέμπουν ήδη τους χρήστες τους σε γραμμές υποστήριξης όποτε κάνουν αναζητήσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη «αυτοκτονία».

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στην περιγραφή κάποιων προϊόντων της Amazon θα περιλαμβάνεται και μήνυμα που θα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι δωρεάν και εμπιστευτική βοήθεια παρέχεται από οργανισμούς, όπως η Εθνική Γραμμή Αποτροπής Αυτοκτονίας. Το ίδιο μήνυμα θα εμφανίζεται και κατά τις αναζητήσεις βιβλίων με λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την αυτοκτονία.

Πηγή: kathimerini.gr