Βανδάλισαν άγαλμα ήρωα της Επανάστασης στη Χαλκιδική

263

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκ της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της Δευτέρας 26 Αυγούστου, άγνωστοι, βάνδαλοι και ανόσια φερόμενοι προς τα ιερά της πατρίδος μας, αφαίρεσαν ορειχάλκινη αναπαράσταση μήκους 8 μέτρων, η οποία απεικόνιζε την ένδοξη μάχη, η οποία δόθηκε από τον καπετάν Στάμο Χάψα και τα παλικάρια του κατά την διάρκεια της εξέγερσης, της υπόδουλης στον Οθωμανικό ζυγόν Χαλκιδικής.

Η μάχη δόθηκε από τους Έλληνες ήρωες, ενάντια στις στρατιές των Οθωμανών, οι οποίοι έβαλαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού, έπειτα από πληροφόρησή τους, ότι το Μαρτυρικό Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στήριζε οικονομικώς και εμπράκτως τους επαναστατημένους πατριώτες της Χαλκιδικής.

Ο ηρωικός αγώνας διεξήχθη στους πρόποδες της Ιεράς Μονής -στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και το μνημείο των πεσόντων- καθώς επίσης και στην περιοχή του Ιερού Καθίσματος της Μονής, το οποίο τιμάται στη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου.

Το μαρτυρικό ολοκαύτωμα, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα και την αποκεφάλιση του τότε Ηγουμένου Μακαρίου, των αδελφών, των πατέρων της Μονής και των γυναικόπαιδων της γύρω περιοχής, τα οποία είχαν προσφύγει εκεί, για προστασία από την Οθωμανική μανία. Το μνημείο ανήκει στον Πανχαλκιδιωτικό Σύλλογο και τον Δήμο Πολυγύρου. Η κλοπή έγινε αντιληπτή από διερχομένους, οι οποίοι ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ενημερώθηκε για την κλοπή της ορειχάλκινης αναπαράστασης και ενθυμούμενος την κλοπή των ιερών λειψάνων της αγίας Αναστασίας, τον Απρίλιο του 2012, επισήμανε για ακόμη μια φορά την ελλειπή αστυνόμευση της Ιεράς Μονής και των οικισμών της, οι οποίοι βρίσκονται στους πρόποδές της.

Ο Σεβασμιότατος, εδήλωσε χαρακτηριστικά, ότι, οι συνεχείς κλοπές εις βάρος των έργων που τελούνται στα όρια του κτήματος της Μονής, αλλά και στις περιουσίες των μονίμων κατοίκων των οικισμών της, χρήζουν άμεσα λήψης μέτρων.

Απαιτείται, συνεχίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, από τις αρχές, η εντατική και επαρκής αστυνόμευση της περιοχής, η οποία φιλοξενεί το παλαιότερο μνημείο της Χαλκιδικής.

Στις παρακάτω εικόνες διακρίνεται το μαρμάρινο τοιχίο του μνημείου από το οποίο έχει αφαιρεθεί η ορειχάλκινη αναπαράσταση μήκους 8 μέτρων, η οποία απεικόνιζε την ένδοξη μάχη, η οποία δόθηκε από τον καπετάν Στάμο Χάψα και τα παλικάρια του κατά την διάρκεια της εξέγερσης, της υπόδουλης στον Οθωμανικό ζυγόν Χαλκιδικής.

Πηγή: orthodoxia.online

Πηγή: zougla.gr