Στην Αθήνα με «ξεναγό» την Αντιγόνη

233

Οι τουρίστες γοητεύονται από την Αθήνα και επιστρέφουν σ’ αυτήν σε ποσοστό έως και 40%, έδειχνε μεταξύ άλλων η 11η  Ετήσια Ερευνα της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) πριν από λίγα χρόνια. Εκείνη η έρευνα, «Περί ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής», έδειξε ακόμη πως οι περισσότεροι απ’ όσους γοητεύονται από την κλασική Αθήνα, σε ποσοστό 90%,  συμμετέχουν σε walking tours, βόλτες με city bus, τους αρέσει το ιστορικό κέντρο.

Ηταν περίπου η ίδια εποχή που η ΕΞΑΑΑ πρότεινε έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των τουριστών μέσα στην πόλη, με τη δράση «Οι πέτρες μιλούν», μια προσφορά στους ξένους και Ελληνες επισκέπτες. Ενα θεατρικό δρώμενο που συνδύαζε τον τουρισμό με τον πολιτισμό μέσα από τη δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων – τότε της «Οδύσσειας». Η αρχή έγινε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2017. Στον τρίτο χρόνο της δράσης φέτος, η ίδια πρωτοβουλία έβαλε τις βάσεις για να γίνει θεσμός στην Αθήνα. «Οι πέτρες μιλούν» πραγματοποιούνται μάλιστα για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα αλλά και με το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο ενέταξε το δρώμενο στο πρόγραμμά του «Ανοιγμα στην πόλη».


To δρώμενο «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα αλλά και με το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Τον περασμένο Ιούλιο οι σπουδαστές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος», υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Εφης Θεοδώρου, όταν ξεχύθηκαν στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου καλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική γραμματεία, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτή την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου και για όλο τον Σεπτέμβριο (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. έως 1 μ.μ.), μας περιμένουν στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά και όλο τον Οκτώβριο στο Μουσείο Ακρόπολης. 

Η δωρεάν για τους επισκέπτες δράση αποτελεί μια συρραφή από θεατρικά δρώμενα, που παρουσιάζονται σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας. Επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ελληνική αλλά και βυζαντινή γραμματεία μέσα από σπουδαία κείμενα φιλοσόφων, τραγικών ποιητών, πολιτικών. Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ο «Επιτάφιος λόγος του Περικλή» του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου –που αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο– και ο «Διγενής Ακρίτας», ήρωες, ιδέες και σύμβολα, που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης ζωντανεύουν στα δρώμενα μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα. Στόχος, όπως τονίζεται από τους διοργανωτές, είναι η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντας τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, από την αρχιτεκτονική και τις τέχνες έως την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και λογοτεχνία.


Oι ξένοι επισκέπτες αιφνιδιάζονται και σταματούν για να το παρακολουθήσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες.

«Είναι σημαντικό εγχείρημα διότι συνενώνει τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Σπουδαία κείμενα υποστηρίζονται από νέους σπουδαστές της δραματικής σχολής οι οποίοι έρχονται νωρίς σε επαφή με το κοινό, επίσης μια εκπαιδευτική εμπειρία. Στο ΒΧΜ ήρθε κόσμος ειδικά γι’ αυτή τη δράση, και συνέβαλε σ’ αυτό ότι εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πέρυσι στο Αρχαιολογικό Μουσείο είχαμε πάρα πολλούς ξένους. Επισκέπτες που έκαναν μια διαφορετικού τύπου επίσκεψη στο μουσείο και αιφνιδιάζονταν από το δρώμενο. Σταματούσαν αμέσως και παρακολουθούσαν. Τους δελεάζει ο λόγος και η παρουσίασή του σε τέτοιους χώρους», λέει στην «Κ» η σκηνοθέτις Εφη Θεοδώρου.
8.200.000 τουρίστες

Ολα αυτά, σε μια Αθήνα που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών, περίπου 8.200.000. Είναι η σημαντικότερη διεθνής «πύλη εισόδου» στη χώρα μας – σημείωνε τον περασμένο μήνα η ΕΞΑΑΑ. Στην ανακοίνωσή της αναφερόταν και στην πτωτική πορεία που καταγράφουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας το α΄ εξάμηνο του 2019, συνιστώντας τουριστικό επανασχεδιασμό.

Οι ξένοι που έρχονται στην Αθήνα επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, με πρώτο της Ακρόπολης, μαζί και το μουσείο της, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μπενάκη, το Νομισματικό, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Αρχαία καθώς και τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπιείο, τον Κεραμεικό, τη Μονή Δαφνίου και τη Μονή Καισαριανής, επίσης τον ναό του Απόλλωνα στην Αίγινα αλλά και της Αφαίας. Ολα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2018. Οσο για το 2019, στο α΄ τετράμηνο, καταγράφεται αύξηση  9,2% στους επισκέπτες των μουσείων και  οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 16,1%. Την ίδια χρονική περίοδο στους αρχαιολογικούς χώρους παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 10,3% ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4%.


Σπουδαστές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Εφης Θεοδώρου.

«Η αύξηση του τουρισμού ήταν αποτέλεσμα συγκυριών», είχε δηλώσει στην «Κ» ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη εικόνα δείχνει πως θα έχουμε μια καλή χρονιά, «όμως στον τουρισμό υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες». Κάθε φρέσκια ιδέα και δράση βοηθάει την επισκεψιμότητα μουσείων και χώρων. Το έχουμε δει στο πρώτο μουσείο της χώρας, στο ΒΧΜ, στο Νομισματικό, σε δράσεις που έγιναν στον Κεραμεικό, στο Λύκειο του Αριστοτέλη κ.α., και σε δράσεις των ίδιων των μουσείων.  

Το δρώμενο «Οι πέτρες μιλούν» επίσης το απέδειξε από το 2017. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης έχει η «smart concepts» σε συνεργασία με τις δημοσιογράφους Μαρία Θερμού και Λουίζα Αρκουμανέα.

Πηγή: kathimerini.gr