Σήμα κινδύνου για ασυνόδευτoυς ανηλίκους

197

Πάνω από 1.100 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από προστασία και επαρκείς δομές στέγασης.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα για να σώσουν τη ζωή τους παραμένουν για μήνες μακριά από τις οικογένειές τους, συχνά υπό επικίνδυνες για την ασφάλειά τους συνθήκες. Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά (ΚΥΤ ή hotspot) ή υπό περιορισμό στα αστυνομικά τμήματα ανά τη χώρα, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος από τις αρχές του 2016, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθαναν κάθε ημέρα διά θαλάσσης από την Τουρκία, όπως αναφέρει η UNICEF. «Πάνω από 1.100 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από προστασία και επαρκείς δομές στέγασης», τονίζει η οργάνωση, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επισπεύσουν τη διαδικασία των οικογενειακών επανενώσεων, αλλά και να δεχθούν άμεσα να μετεγκατασταθούν αυτά τα παιδιά σε άλλες χώρες.

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ένα 15χρονο παιδί έχασε τη ζωή του στη Μόρια από έναν συνομήλικο ομοεθνή του, ο οποίος το μαχαίρωσε θανάσιμα. Μάλιστα, το βίαιο περιστατικό έλαβε χώρα μέσα στη safe zone του ΚΥΤ, σε συγκεκριμένο χώρο όπου διαμένουν ανήλικοι, υπό συνθήκες αυξημένης φροντίδας και προστασίας. «Η τραγωδία αυτή είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχει οξυνθεί», τονίζει η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και ειδική συντονίστρια για την προσφυγική και μεταναστευτική ανταπόκριση στην Ευρώπη, Afshan Khan.

Η ίδια σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές παροτρύνονται να μεταφέρουν τα παιδιά σε κατάλληλες δομές στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο είναι φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της όσο οι αριθμοί αυξάνονται. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στην προσπάθεια να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι κρίσιμης σημασίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαθέσουν θέσεις μετεγκατάστασης για ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης και να επιταχύνουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης για εκείνα που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη», δηλώνει η κ. Khan.

Το ΚΥΤ στη Μόρια έχει τη δυνατότητα να στεγάζει 3.000 άτομα, αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 8.700, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 παιδιά. Ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών αγγίζει τα 520, ενώ οι καθορισμένες πτέρυγες για τα ασυνόδευτα έχουν χωρητικότητα 160 παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 32.000 παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων περισσότερα από 4.100 είναι ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση. Οπως εξηγεί, χρειάζεται να δοθούν θέσεις μετεγκατάστασης γι’ αυτά τα παιδιά σε άλλες χώρες και να επισπευσθούν οι διαδικασίες επανένωσης, καθώς πολλά διαθέτουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ζητεί την αύξηση των πόρων που δίδονται στις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Εικόνες 2015 χθες στη Λέσβο

«Απόβαση» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο σημειώθηκε χθες το απόγευμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν 14 βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 500-600 άτομα, έχοντας ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας.

Οι βάρκες άρχισαν να φθάνουν νωρίς το απόγευμα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, τόσο στο νησί για την υποδοχή και την καταγραφή όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η διαχείριση, όμως, τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα σε μόλις λίγες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ΚΥΤ της Μόριας είναι υπερκορεσμένο, «φιλοξενώντας» πάνω από 9.000 άτομα, όταν χωράει μόλις 3.000. «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για να κοιμηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Εως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εθνικότητα των νεοαφιχθέντων, ενώ οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι από την πλευρά της Τουρκίας χθες υπήρξε μια «χαλαρότητα», για αδιευκρίνιστους λόγους, την οποία εκμεταλλεύθηκαν οι λαθροδιακινητές.

Πηγή: kathimerini.gr