Πιερία: Κίνδυνος τα καπνά να μείνουν αμάζευτα στα χωράφια!

474

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής από τα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών όσο και από την ελλειψη εργατικών χεριών

Ο καύσωνας αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή πλήττει τα καπνά της Πιερίας που φέτος υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα στα χωράφια! Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας υποβαθμίζουν την ποιότητα του καπνού και μειώνουν την παραγωγή. Σε απόγνωση οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει για την καταστροφή αλλά στις πρώτες εκκλήσεις τους βρήκαν «κλειστές πόρτες».

«Υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί να μείνει ασυγκόμιστο ακόμα και το 40% της παραγωγής»

Οι υπηρεσίες αρνήθηκαν αρχικά να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Οι παραγωγοί της περιοχής αύξησαν τις πιέσεις τους και έτσι σήμερα το πρωί γεωπόνοι όλων των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και εκπρόσωποι των βουλευτών του νομού περιόδευσαν σε καλλιέργειες της περιοχής για να δουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.

«Η ζημιά είναι σοβαρή και πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Για αυτό ζητήσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ» είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας Γιώργος Νάτσιος.

Ελλειψη εργατικών χεριών

Τα προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη προβληματική χρονιά. Το κυρίαρχο πρόβλημα των καπνοπαραγωγών της περιοχής είναι η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή της περιοχής.

«Φέτος υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης. Άλλες χρονιές ερχόταν εργάτες για αυτή τη δουλειά από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Φέτος όμως φαίνεται πως βρήκαν δουλειά σε άλλες ευρωπαικές χώρες και έτσι δεν ήρθαν στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Νάτσιος. Ο κίνδυνος είναι μεγάλες εκτάσεις να μείνουν ασυγκόμιστες! «Υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί να μείνει ασυγκόμιστο ακόμα και το 40% της παραγωγής» τόνισε.

ethnos.gr