Παρέμβαση Kικίλια για πεταμένους ιατρικούς φακέλους στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

95

Οι διοικητές αξιολογούνται και για τη συμμόρφωσή τους με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Υγείας για την αποκάλυψη του protothema.gr – Οι ενέργειες του υπουργείου για τα προσωπικά δεδομένα

Τα χαρτόκουτα με τους ιατρικούς φακέλους, που αποτελούν μόνιμο σκηνικό στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας που αποκάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ ή στον Ευαγγελισμό, αλλά και ευθεία παράβαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έχουν ήδη απασχολήσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με αφορμή τις εικόνες από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας που δημοσίευσε σήμερα και το protothema.gr, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίδεται σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα είναι πως ενσωματώθηκε ήδη η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία δεν είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι ισχύει στην Ε.Ε από τον Μάιο του 2018.

Επιπλέον, και προκειμένου να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας στις απαιτήσεις της εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχουν προβεί στοχευμένα σε τρεις ενέργειες:

-Έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) βάσει συγκεκριμένου ερωτηματολογίου. Η ενημέρωση αυτή επικεντρώνεται στον βαθμό συμμόρφωσης των νοσοκομείων ευθύνης τους στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

-Αξιολογούνται οι ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί ως προς το σκέλος της συμμόρφωσης. Ο βαθμός συμμόρφωσης αξιολογείται βάσει των σχετιζόμενων με τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού, πολιτικών και διαδικασιών που τυχόν έχουν ήδη εφαρμοστεί.

-Εκπονείται πλάνο διορθωτικών ενεργειών όπου και αν αυτές απαιτούνται και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών.

Πηγή: protothema.gr