Οργή εναντίον Τζόνσον

227

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και ρήγμα στο κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Εδιμβούργο και σε άλλες πόλεις, κρατώντας σημαίες της Ε.Ε. και φωνάζοντας «Σταματήστε το πραξικόπημα». Περισσότερες από 1,3 εκατ. υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί διαδικτυακά μέχρι χθες το απόγευμα κατά της απόφασης του Τζόνσον, που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες του Κοινοβουλίου να συζητήσει και να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι επιθυμεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την κίνηση Τζόνσον «απειλή για τη δημοκρατία» και ζήτησε επείγουσα συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα, προτού ανασταλούν οι εργασίες της.

Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Τζόνσον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των Συντηρητικών. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο», ενώ ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Πλήγμα για τους Συντηρητικούς υπήρξε η παραίτηση της Ρουθ Ντέιβιντσον, επικεφαλής των Συντηρητικών στη Σκωτία, όπως και του λόρδου Γιανγκ, υπεύθυνου για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στη Βουλή των Λόρδων.


Yποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. διαδηλώνουν στο Ουεστμίνστερ κατά της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων, στην τελική ευθεία προς το Brexit.

Απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, χαρακτήρισε «κάλπικη» την οργή των επικριτών της, προσθέτοντας ότι προέρχεται από ανθρώπους που εξαρχής τάσσονταν εναντίον του Brexit. Ο Ρις-Μογκ χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη και σύμφωνη με την κοινοβουλευτική πρακτική την απόφαση του Τζόνσον και έριξε το γάντι στην αντιπολίτευση, καλώντας τη να καταθέσει είτε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είτε νομοσχέδιο που να αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν κρίνει ότι έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τζόνσον έλκεται από την ιδέα των πρόωρων εκλογών, ποντάροντας στις δημοσκοπήσεις και στη διαίρεση της αντιπολίτευσης.

Επισήμως, η Ε.Ε. χαρακτηρίζει την αναταραχή εσωτερικό ζήτημα της Βρετανίας. Ωστόσο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ φρόντισε να προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι η Ενωση δεν θα υποχωρήσει από τις υφιστάμενες θέσεις της για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.

Μία από τις πιο δηλητηριώδεις αντιδράσεις ήρθε από τον Χιου Γκραντ. «Δεν θα γ…ς το μέλλον των παιδιών μου. Δεν θα καταστρέψεις τις ελευθερίες για τις οποίες πάλεψαν οι παππούδες μου σε δύο παγκόσμιους πολέμους», έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής ηθοποιός, αποκαλώντας τον Τζόνσον «υπερτιμημένο λαστιχένιο παιχνίδι μπάνιου».

Πηγή: kathimerini.gr