Ισπανικό πολεμικό πλοίο που μετέφερε 15 μετανάστες από το Open Arms έφτασε στο λιμάνι του Σαν Ροκέ

209

Μια ομάδα 15 μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και βρίσκονταν σε ισπανικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο Σαν Ροκέ της Ισπανίας σήμερα, αφού η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει στο διασωστικό πλοίο που τους είχε περισυλλέξει να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.

Οι μετανάστες, που ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα 100 μεταναστών που διέσωσε το ισπανικής σημαίας πλοίο Open Arms το οποίο παρέμεινε στα ανοικτά της Ιταλίας επί τρεις εβδομάδες, έφτασαν στο λιμάνι του Σαν Ροκέ και επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο υπό αστυνομική συνοδεία.

Οι 15 μετανάστες –14 άνδρες και μία γυναίκα– θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και θα τους δοθούν προσωρινές άδειες διαμονής μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου, επεσήμανε η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Μαδρίτη έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες, όλοι τους Αφρικανοί, αφού πέντε ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν να τους υποδεχθούν μετά την παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ του Open Arms και των ιταλικών αρχών.

Ο απερχόμενος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έχει απαγορεύσει στα πλοία που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες να δέσουν στα ιταλικά λιμάνια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα.

Στο μεταξύ η αντιμετώπιση του θέματος από την υπηρεσιακή, σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας προκάλεσε επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου χθες Πέμπτη. Κάποια κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση που αποδέχθηκε τους μετανάστες και άλλα επειδή καθυστέρησε να τους δεχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr