Διεθνής σύνοδος για τον Αμαζόνιο

246

Παιδιά της φυλής Ναμπικβάρα Σαράρε παίζουν στον Αμαζόνιο, στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς συνόδου για τον Αμαζόνιο, την ώρα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαγόρευσε το κάψιμο δασικών εκτάσεων για τους επόμενους δύο μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποψίλωση των δασών με φωτιές ήταν ήδη απαγορευμένη, ενώ οι βρετανικοί Finanacial Times είδαν στην κίνηση αυτή μια απόπειρα της κυβέρνησης Μπολσονάρο να βρει απάντηση στις διεθνείς και εγχώριες πιέσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Βραζιλία, «κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας πιέζουν τώρα τον πρόεδρο να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση υπό τον φόβο ότι οι πελάτες τους στη Δύση θα μποϊκοτάρουν τα προϊόντα τους». Μία ημέρα νωρίτερα, η εφημερίδα Folha του Σάο Πάολο είχε γράψει ότι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες υποδημάτων (Vans, Timberland) ανέστειλαν την αγορά δερμάτων από τη Βραζιλία. «Το μποϊκοτάζ των βασικών προϊόντων της βιομηχανικής γεωργίας είναι το μόνο μήνυμα που θα ακούσει ο Μπολσονάρο», δήλωσε στο αμερικανικό Democracy Now η διευθύντρια του βραζιλιάνικου Δικτύου για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαρία Λουίζα Μεντόνσα.

Η μετατροπή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε βοσκοτόπια ή χωράφια για τη μονοκαλλιέργεια σόγιας ωθεί εμπρηστές και λαθροϋλοτόμους στην καταστροφή του, ενώ οι νέες γαίες παραδίδονται προς εκμετάλλευση από συγκροτήματα βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ο πρόεδρος Zαΐρ Μπολσονάρο, που έχει στενές σχέσεις με τις βιομηχανίες αυτές, αρχικά αγνόησε το γεγονός ότι φέτος ξέσπασαν 80% περισσότερες πυρκαγιές από ό,τι πέρυσι, ενώ εν συνεχεία εξήρε τον ρόλο της χώρας του ως «πρωτοπόρου» στην περιβαλλοντική προστασία.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στο τμήμα του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βολιβία, η οποία έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση.

Πηγή: kathimerini.gr