Σουχόι στη θέση των F-35

225

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Μόσχα.

Καθώς οι Αμερικανοί έχουν «παγώσει» τις παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία λόγω της επιμονής της να προμηθευθεί ρωσικούς πυραύλους S-400, η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα Σουχόι, κάτι που θα προκαλούσε νέες ρωγμές στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας Ντιμίτρι Σουγκάγεφ, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά αεροσκαφών Su-35 και Su-57, αλλά και για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χθες στη συνάντηση του Σουγκάγεφ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Ντεμίρ, στο περιθώριο της διεθνούς αεροναυπηγικής και διαστημικής έκθεσης MAKS 2019, στα περίχωρα της Μόσχας.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκαινιάσει την έκθεση, προσκεκλημένος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ την ίδια ώρα άρχιζε στην Αγκυρα η παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, πεδίο που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Οπως αποκάλυψε χθες ο Σουγκάγεφ, η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην παραγωγή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενεάς TFX. Η Ρωσία εμφανίστηκε ανοικτή σε αυτή την ιδέα. Τη θερμή ατμόσφαιρα στην έκθεση MAKS 2019 ήρθε να ενισχύσει η πρόσκληση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos για αποστολή Τούρκου αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εκπαίδευση του Τούρκου αστροναύτη μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ο διευθυντής της Roscosmos Ντιμίτρι Ρογκόζιν, με προοπτική να συμπέσει η αποστολή με τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Διαφωνία στο Συριακό

Σκιά στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν έριξαν οι αγεφύρωτες, για την ώρα, αντιθέσεις τους στο Συριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε για τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατών, αν και αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα νότια σύνορά της.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι ενδείξεις για βήματα συνεννόησης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία. Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σύμμαχος των Αμερικανών στη Συρία, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις θέσεις που κατέχει ανάμεσα στο Ταλ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν, κάτι που χαρακτηρίστηκε κίνηση καλής θέλησης από εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Η απόσυρση αφορά αγροτικές περιοχές και στρατιωτικά φυλάκια, αλλά όχι αστικά κέντρα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Πηγή: kathimerini.gr