Σε επίπεδα 2007 επέστρεψε το οικονομικό κλίμα – Τεράστια άνοδος για 2ο συνεχή μήνα

394

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:51

Της Δήμητρας Καδδά
 
Στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2007 επέστρεψε τον Αύγουστο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο ΙΟΒΕ στις Βρυξέλλες και κοινοποιήθηκαν από την Κομισιόν, τον Αύγουστο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε έντονα ανοδικά για δεύτερο συνεχή μήνα. Διαμορφώθηκε στις 108,5 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Η προηγούμενη επίδοση, αυτή του Ιουλίου, ήταν η υψηλότερη από το Μάρτιο του 2008. Τώρα έχει πλέον επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 (108,9 μονάδες του Δεκεμβρίου του 2007 όταν είχε διαμορφωθεί στις 107,3 μονάδες). 

Ανά κατηγορία, τεράστια ήταν η βελτίωση στην έρευνα μεταξύ των καταναλωτών, δείχνοντας το κλίμα εμπιστοσύνης που εμπεδώνεται και στην κοινωνία. Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες αλλά και στο λιανεμπόριο. Αντίθετα, “διόρθωση” υπήρξε στον δείκτη βιομηχανίας (ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να κινείται σε θετικά επίπεδα) και στον δείκτη κατασκευών.

Η εν λόγω εξέλιξη, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του θετικού κλίματος που εμπεδώνεται μετεκλογικά αναφορικά με το πλαφόν και με τις προοπτικές της οικονομίας. Σημειώνεται ότι στα πιο χαμηλά επίπεδα ιστορικά, ο δείκτης βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015 (στις 75.3 μονάδες) και στα πιο υψηλά επίπεδα κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2000 (στις 120.5 μονάδες).

Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Έναν μήνα πριν, στις ανακοινώσεις για την τεράστια άνοδο του Ιουλίου, το ΙΟΒΕ είχε επισημάνει ότι καθώς επρόκειτο τότε για την πρώτη μετεκλογική έρευνα “είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική”. Αποτυπώθηκε ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, (σε ηπιότερο βαθμό). 

Ιστορικό υψηλό μείωσης της ανεργίας

Ειδικά στην έρευνα μεταξύ των καταναλωτών καταγράφεται ιστορικό υψηλό στις προσδοκίες των πολιτών για την πορεία  της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό καταγράφεται η προσδοκία μείωσης της ανεργίας. Μάλιστα η αναλογία πολιτών που το υποστηρίζουν είναι υψηλότερη ιστορικά στις μετρήσεις του δείκτη. Το αντίθετο φαινόμενο παρατηρήθηκε στο τέλος του 2011, όταν οι καταναλωτές ανέμεναν τη μεγαλύτερη ιστορικά άνοδο της ανεργίας
Ένα άλλο στοιχείο είναι το ιστορικό υψηλό που καταγράφεται και στην προσδοκία για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα. Καταγράφεται η εκτίμηση ότι θα έρθει μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, μία προσδοκία όμως η οποία ενέχει και κινδύνους αναφορικά με το φάσμα του αποπληθωρισμού..
 

Πηγή: capital.gr