Μάστιγα ο δάγκειος πυρετός και λόγω κλιματικής αλλαγής

206

Εξαιρετικά επικίνδυνα αποδεικνύονται τα κουνούπια Aedes Aegypti, καθώς μπορούν να μεταφέρουν πλήθος ασθενειών.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες αντιμετώπισης της πρωτοφανούς διαστάσεως επιδημίας δάγκειου πυρετού καταβάλλουν τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί περισσότερο και θα γίνει συχνότερη στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ονδούρα, που μαστίζεται από τη νόσο, έχουν ήδη καταγραφεί 109 θάνατοι από τη μόλυνση, η οποία μεταδίδεται με τα δήγματα των κουνουπιών. Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και ο αριθμός τους καθιστά την επιδημία την πιο θανατηφόρα στην Κεντρική Αμερική.

Κρούσματα καταγράφηκαν και στη Νικαράουα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα, ενώ, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Κολομβία και η Μπελίζ έχουν επιδημικές εστίες.

Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και τα κράτη της Καραϊβικής τα κρούσματα δάγκειου πυρετού αυξάνονται αλματωδώς. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο φέτος και περισσότερα από 720 έχουν καταλήξει εξαιτίας της, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, τον περιφερειακό κλάδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Κάθε δεκαετία, από το 1980 μέχρι σήμερα, βλέπουμε τα κρούσματα δάγκειου πυρετού να διπλασιάζονται. Φέτος τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα», δήλωσε η Ρέιτσελ Λόου, καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, η οποία μελετά τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επιδρά και επηρεάζει τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο ευθύνεται και για την μετάδοση πληθώρας άλλων ασθενειών, όπως η τσικουνγκούνια, ο ιός Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός.

Μέχρι στιγμής, καμία επιδημία δάγκειου πυρετού δεν μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καίτοι υπάρχει πληθώρα επιβαρυντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση των επιδημικών εστιών, όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μεταβολή των καιρικών συνθηκών και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, αλλά και οι περίοδοι ξηρασίας, που ενδέχεται να πυροδοτούν την εμφάνιση της ασθένειας.

«Η κλιματική αλλαγή», παρατηρεί η δρ Λόου, «αλλάζει τα μετεωρολογικά πρότυπα. Οι διακυμάνσεις στις βροχοπτώσεις μπορούν να μεταβάλουν τη χρονική στιγμή εμφάνισης αλλά και την ένταση μίας επιδημίας. Αυτό που διαπίστωσα από τις μελέτες μου είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», και προσέθεσε ότι «η αύξηση των θερμοκρασιών επιτρέπει στα κουνούπια να επιβιώνουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι κάτοικοι των περιοχών όπου δεν είχαν εμφανιστεί επιδημίες δάγκειου πυρετού δεν διαθέτουν αντισώματα, και άρα είναι πιο ευάλωτοι.

Πηγή: kathimerini.gr