Κέφι και παράδοση στο 27ο ποντιακό παραδοσιακό πανηγύρι στην Κατερίνη (βίντεο)

1022
  • Εικόνα από το 27ο ποντιακό παραδοσιακό πανηγύρι στην Κατερίνη

Δύο αξέχαστες βραδιές κεφιού και παράδοσης έζησαν όσοι έδωσαν το παρών –κάτοικοι της Κατερίνης, της Πιερίας και όχι μόνο– στο επετειακό 27ο ποντιακό παραδοσιακό πανηγύρι, που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019, στο χώρο εμποροπανήγυρης Κατερίνης «Ανδρομάχη». Ένα πανηγύρι-θεσμό πλέον για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, που ενώνει γενιές Ποντίων, φίλους και συγγενείς, μέσα από μια ζύμωση διασκέδασης και παράδοσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση του κόσμου για άλλη μια φορά ήταν πολύ μεγάλη –κατέκλυσε κάθε γωνιά του χώρου διεξαγωγής, ξεπερνώντας κάθε δυνατή προσδοκία.

Οι ποντιακοί χοροί και οι μουσικές από τις αλησμόνητες πατρίδες συγκίνησαν τον κόσμο, ενώ οι πολιτιστικές δραστηριότητες κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων. Ιδιαίτερη και δυναμική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας του συλλόγου πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Επίσης, νεολαίοι και από γειτονικές περιοχές βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του διημέρου, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες όχι μόνο ξέρουν να γλεντούν αλλά και να μεταλαμπαδεύουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις στη νέα γενιά.

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην Παναγία, ιερό θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του ελληνισμού και ιδιαίτερα του ποντιακού.

1η ημέρα εκδηλώσεων – Παρασκευή 16 Αυγούστου
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα της «Παναγίας Σουμελά», που παρουσίασαν χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου, με σεβασμό στην παράδοση. Επίσης, με εντυπωσιακή εμφάνιση παρουσίασε κρητικούς χορούς ο αδελφοποιημένος Σύλλογος των «Σταυραετών». Ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Θεοδοσιάδης και το καλλιτεχνικό σχήμα του συλλόγου ξεσήκωσαν τον κόσμο.

2η ημέρα εκδηλώσεων – Σάββατο 17 Αυγούστου
Στη διάρκεια της βραδιάς, τιμήθηκε ο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου Αριστείδης Κασιμίδης για την προσφορά του στο σύλλογο και την αγάπη του στο ποντιακό στοιχείο και παράδοση. Επίσης, χορευτικά τμήματα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Η βραδιά συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με ένα μαραθώνιο ποντιακό γλέντι, στο οποίο η συμμετοχή όλου του κόσμου ήταν μεγάλη. ‘Εντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας, ενώ ο παλμός στο γλέντι έγινε ακόμη πιο δυνατός με την εμφάνιση του γνωστού τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη.

Επιπλέον, οι διήμερες εκδηλώσεις πέρασαν και ένα κοινωνικό και ανθρωπιστικό μήνυμα. Ο εκθεσιακός χώρος λειτούργησε και πάλι. Εκτός του συλλόγου που παρουσίασε έκθεση βιβλίου και αναμνηστικά είδη, συμμετείχαν ο ιερός ναός Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου και ο σύλλογος προστασίας παιδιών «Βενιαμίν».

  • Φωτογραφία, βίντεο: Παναγία Σουμελά Κατερίνης – Ποντιακός Σύλλογος / Facebook.

pontos-news.gr