Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα

233

«Πάρτι» εκμετάλλευσης των ασθενών στις μονάδες υγείας της χώρας που διοργανώνουν οι επιτήδειοι με τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα, “λευκά ταξί” όπως ονομάζονται στον χώρο της υγείας, αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή τις μεταφορές ασθενών από και προς Υγειονομικές Μονάδες. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συντηρείται από τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε οχήματα και πληρώματα.

«Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο έχοντας δύο επιλογές. Είτε να περιμένουν έως και τρεις ημέρες για να διακομισθούν με το ΕΚΑΒ στο σπιτι τους είτε είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ιδιωτικώς για να φύγουν άμεσα» λεει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προςθέτοντας όμως πως «οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν στις δευτερογενείς διακομιδές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταφεύγοντας σε ιδιώτες. Ρητώς όμως οι νόμοι προβλέπουν ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο».

Η «ταρίφα» για διακομιδή εντός του κάθε νομού κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Η δε χρέωση για διακομιδή από νομό σε άλλο νομό μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, άδεια ασθενοφόρου για τη διακομιδή ασθενών διατίθεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξειδικευμένα για τη μεταφορά εξεταζόμενων σε αυτά, σε Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, σε Προνοιακές Μονάδες και ασφαλιστικές εταιρίες για την μεταφορά ασφαλισμένων χωρίς την άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.

Ρητά ο νόμος αναφέρει υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση μεταφορών ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των Ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο.

Ωστόσο, η νοσοκομειακή πραγματικότητα διαμορφώνεται διαφορετικά. Αφενός μεν τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενων και των δευτερογενών διακομιδών, αφετέρου το ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνει να εξυπηρετεί παρα μονο τα επείγοντα. Το αποτελεσμα είναι να βρίσκουν χώρο τα αποκαλούμενα “λευκά ταξί”, δηλαδή τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και με παράνομο κόμιστρο.

«Περισσότερες από 300 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών, λυμαίνονται το ευαίσθητο αυτό πεδίο της υγείας, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκομίζοντας τεράστια και «μαύρα» κέρδη εις βάρος των ασθενών» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: protothema.gr