Γ. Βρούτσης: Μείωση πέντε μονάδων του μη μισθολογικού κόστους σε βάθος 5ετίας

366

Στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την διάρκεια ακρόασης στην Βουλή του νέου Διοικητή του ΟΑΕΔ προαναγγέλλοντας μείωση κατά πέντε μονάδες την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως έρχεται βροχή νομοσχεδίων και αλλαγών το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων αλλαγή στον τρόπο υποβολής των ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), αλλά και “νέο κύμα ελέγχων” του ΣΕΠΕ από αύριο και αλλαγές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με στόχο την δημιουργία αντικινήτρων για να περιοριστεί η μερική απασχόληση και να αυξηθεί η κύρια.

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 328,70 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από το επίδομα ανεργίας” τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

“Οι προκλήσεις παραμένουν ανοιχτές όσον αφορά στο μη μισθολογικό κόστος και στην περαιτέρω μείωση εισφορών των εργαζομένων κατά 5 μονάδες στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, και οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος και ο άνεργος, όχι η επιχειρηματικότητα,  αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι”. Επανέλαβε ότι θα έρθει σύντομα στην Βουλή νομοσχέδιο με θετικές και ενεργητικές πολιτικές για την ανεργία, λέγοντας ότι “δεν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να υπάρχει αγορά χωρίς ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όμως πρέπει να δώσουμε μάχη για την πλήρη μορφή”.

Ο κ. Βρούτσης σε ό,τι αφορά στην υποβολή ΑΠΔ, μίλησε για “κακοπληρωτές και φεσάκιδες που δεν πλήρωναν ΕΦΚΑ. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ χάνονται πάνω από 210 εκατ. σε ετήσια βάση με το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (Μάρτιος 2019) για την απελευθέρωση υποβολής ΑΠΔ. Εμείς το αλλάζουμε και το κάνουμε σφιχτό, οι καταχραστές θα σταματούν” υπογράμμισε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τα αποτελέσματα που παρήγαγε η αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας πως ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήμασταν αντίθετοι στην αύξησή του αλλά “με τον βίαιο τρόπο που έγινε, ενώ θα μπορούσε  να γίνει από το 2017 και όχι σε προεκλογική χρονιά”.

Έδωσε ως στοιχείο πως μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 11%, ο μισθός στην πλήρη απασχόληση αυξήθηκε μόνο 0,5% και μόνο 1,3% στην μερική απασχόληση. “Άρα δεν έπιασε τόπο η αύξηση του κατώτατου μισθού” τόνισε.

Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ανέφερε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ΕΠΟΕΚΑ και ΣΕΠΕ  για νέο κύμα ελέγχων στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι  οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και οι συνεπείς δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ενώ τον  Οκτώβριο με νομοσχέδιο θα αλλάξει η ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2.

“Την εμπλουτίζουμε ως κυρίαρχο εργαλείο, ώστε να μπορούμε να δούμε ποιες επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις που δεν δικαιολογούνται”, είπε. “Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι. Φέρνουμε νομοσχέδιο για κίνητρα σε όσους έχουν μερική απασχόληση να την κάνουν πλήρη, για την ακρίβεια δια μέσου αντικινήτρων”.  

Επίσης προανήγγειλε αλλαγές στην κοινωφελή εργασία, με κριτήρια δεξιοτήτων και επιπτώσεων. “Η μεγαλύτερη προστασία για τον άνεργο είναι να του βρεις δουλειά” σημείωσε.

Μαρία Νταλιάνη 

Πηγή: capital.gr