Φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατέχει η Deutsche Bank

223

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, κατά την επιστροφή τους από τη σύνοδο του G7 στην Μπιαρίτζ.

Ορισμένες από τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ έχει στην κατοχή της η τράπεζα Deutsche Bank, σύμφωνα με ομοσπονδιακό εφετείο που κατέθεσε αίτημα κοινοποίησής τους. Παρότι η ταυτότητα ατόμων ή εταιρειών δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα που κατέθεσε η τράπεζα, στελέχη της Deutsche Bank ανέφεραν στο δικαστήριο ότι διαθέτουν μεγάλο όγκο φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ, μελών της οικογένειάς του και των εταιρειών του. Η γερμανική επενδυτική τράπεζα συνεργάζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ εδώ και 20 χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραβιάσει την παράδοση, αρνούμενος να κοινοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Το θέμα των δηλώσεων Τραμπ έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, μετά την επίμονη άρνηση του προέδρου να κοινοποιήσει το περιεχόμενό τους.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως, έχει διατάξει έρευνα για τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν χρησιμοποίησε Ρώσους επενδυτές για να «ξεπλύνει» κεφάλαια μέσω των ιδιοκτησιών του. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αντικατασκοπείας της Γερουσίας επιδιώκει να ανακαλύψει αν ο Τραμπ έχει οικονομικές δοσοληψίες με ξένες δυνάμεις, που θα τον έκαναν ευάλωτο σε εκβιασμό.

Η Deutsche Bank είναι εδώ και χρόνια ο κύριος δανειστής του Τραμπ, δανείζοντας στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ και την οικογένειά του περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια μεταξύ 2011 και 2016. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, καθώς και οι δύο γιοι και η κόρη του Ιβάνκα, κατέθεσαν αγωγή στα αστικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης, ζητώντας από την τράπεζα να μην κοινοποιήσει τα στοιχεία αυτά.

«Υπερβολική η κλήτευση»

Την περασμένη Παρασκευή, ομοσπονδιακό εφετείο ζήτησε για ακόμη μία φορά τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ και των παιδιών του. Οι δικηγόροι του, όμως, ισχυρίσθηκαν ότι η κλήτευση των δικαστών είναι υπερβολικά γενικόλογη και για τον λόγο αυτόν ο πελάτης τους δεν οφείλει να υπακούσει. «Δεν θεωρώ ότι η κλήτευση αυτή μπορεί να υποστηρίξει ολόκληρη κοινοβουλευτική έρευνα. Ο μόνος λόγος της έρευνας είναι η προσπάθεια εμπλοκής του Ντόναλντ Τραμπ και των μελών της οικογένειάς του σε αξιόποινες πράξεις», λέει ο Πάτρικ Στρόμπριτζ, μέλος της ομάδας δικηγόρων του προέδρου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δικηγόρων της οικογένειας Τραμπ, μέλος της επιτροπής της Γερουσίας ανέφερε: «Η έρευνά μας έχει μεγάλο εύρος. Αν κάποιος –και πόσο μάλλον ο πρόεδρος– ξεπλένει ρωσικό χρήμα και το μεταφέρει στις ΗΠΑ, πρέπει να μάθουμε πώς η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα στη χώρα μας και με τη βοήθεια ποιών “παικτών”».

Πηγή: kathimerini.gr