«Απόβαση» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

198

«Απόβαση» προσφύγων και μεταναστών σημειώνεται στο νησί της Λέσβου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 14 βάρκες στις οποίες επιβαίνουν  500 – 600 άτομα καταφθάνουν στο νησί  με αφετηρία τις ακτές της Τουρκίας. 

Οι βάρκες άρχισαν να φθάνουν νωρίς το απόγευμα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός τόσο στο νησί για την υποδοχή και καταγραφή όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η διαχείριση όμως τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα σε μόλις λίγες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το ΚΥΤ της Μόριας είναι υπερκορεσμένο «φιλοξενώντας» πάνω από 9.000 άτομα ενώ χωρά μόλις 3.000. 

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπήρξε μια «χαλαρότητα» για αδιευκρίνιστους  λόγους, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι λαθροδιακινητές. 

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών τον τελευταίο μήνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οδήγησε το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας, που έτσι και αλλιώς βρισκόταν στα όριά του, σε πλήρες αδιέξοδο. Από τις αρχές Αυγούστου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο έχουν προστεθεί στα ήδη υπερκορεσμένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) των νησιών, καθιστώντας τη διαβίωση των ανθρώπων σε αυτά από άκρως προβληματική έως και επικίνδυνη. 

Καθημερινά φθάνουν από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά μέσον όρο 253 άτομα. Πάνω από 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω, εκ των οποίων οι 20.000 υπολογίζεται ότι διαμένουν στα ΚΥΤ, τα οποία μπορούν να στεγάσουν το 1/3 εξ αυτών. 

Πηγή: kathimerini.gr