Θετική εισήγηση για αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας

469

Θετική είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Χθες, έγινε ένα βασικό βήμα υπέρ της σχετικής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς οι δύο αρμόδιες συνοδικές επιτροπές εισηγήθηκαν θετικά και η δωδεκαμελής ΔΙΣ εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να χειριστεί το θέμα. Ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι 82 μητροπολίτες της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας (επισήμως χορηγήθηκε στις 2/1/2019), ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε στα υπόλοιπα 13 Πατριαρχεία και Εκκλησίες της Ορθοδοξίας επιστολή με την οποία τους ζήτησε την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το ίδιο αίτημα περιελάμβανε και επιστολή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Η ελληνική ΔΙΣ είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των συνοδικών επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου). Τελικά, οι επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγούνται την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας, έχοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλαιότερες ιδρύσεις ή επανιδρύσεις Εκκλησιών, όπως αυτές της Αλβανίας και της Τσεχίας.

«Κατόπιν εισηγήσεως των συνοδικών επιτροπών, η ΔΙΣ αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση. Ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου για να ακουστούν οι θέσεις των μητροπολιτών και να ληφθεί η τελική απόφαση. Να σημειωθεί ότι δεν λείπουν οι ιεράρχες που είναι ένθερμοι κατά της αναγνώρισης, ενώ στα 13 Πατριαρχεία και Εκκλησίες επιστολή έχει στείλει και ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, αλλά με το αντίθετο αίτημα: τη μη αναγνώριση της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Η εισήγηση, πάντως, των δύο συνοδικών επιτροπών δίνει πρόκριμα υπέρ της αναγνώρισης. Εάν η τελική απόφαση είναι θετική, θα σταλεί σχετική επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και πρακτικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος –αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες– θα αρχίσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ και μητροπολίτη πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβο.

Πηγή: kathimerini.gr