Τα δεινά που υπέστησαν από τον Επσταϊν διηγούνται τα θύματά του

495

Σκίτσο που απεικονίζει την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Επσταϊν, στα τέλη Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θύματα του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Επσταϊν που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια του εμφανίσθηκαν την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν, τρεις εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του δράστη, ο οποίος αντιμετώπιζε σωρεία κατηγοριών για βιασμούς και μαστροπεία. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμενόταν, όμως, να προτείνουν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης μετά τον θάνατο του Επσταϊν.

Παρότι η πρόταση της εισαγγελίας για αρχειοθέτηση της υπόθεσης είναι αναμενόμενη, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν προγραμμάτισε ακρόαση για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν πολλά θύματα του Επσταϊν που θέλησαν να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Ο Επσταϊν, που υπήρξε φίλος του προέδρου Τραμπ και του πρώην πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, συνελήφθη στις 6 Ιουλίου και δήλωσε αθώος σε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης δεκάδων ανήλικων κοριτσιών. Ο 66χρονος χρηματιστής βρέθηκε νεκρός στις 10 Αυγούστου στο κελί του, σε φυλακή του Μανχάταν, ενώ ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι είχε αυτοκτονήσει, αφού κρεμάστηκε με τα ρούχα του.

Στο μεταξύ, την υπόθεση Επσταϊν θα χειριστεί και η γαλλική Δικαιοσύνη, με τον εισαγγελέα του Παρισιού Ρεμί Χάιτς να ανακοινώνει στις αρχές της εβδομάδας την έναρξη δικαστικής έρευνας για «βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», καθώς και για «σύσταση και συμμορία». Ο Επσταϊν ήταν ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στη λεωφόρο Φος, στο κέντρο του Παρισιού. Πολλές γυναίκες διηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες ότι τις «στρατολόγησε» όσο ήταν ακόμη ανήλικες. Στις γυναίκες αυτές είχε προταθεί να κάνουν μασάζ στον Επσταϊν, προτού πέσουν θύματα βιασμού. Μετά την ολοκλήρωση του αδικήματος, ο Επσταϊν πρότεινε σημαντικά χρηματικά ποσά στα θύματά του, εξαγοράζοντας τη σιωπή τους.

Τα δύο πρόσωπα-κλειδιά

Η γαλλική έρευνα εστιάζει σε δύο πρόσωπα. Την Γκιζλέν Μάξουελ, πρώην σύντροφο του Επσταϊν και κόρη του Βρετανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μάξουελ, η οποία θεωρείται ότι είχε αναλάβει ρόλο «προαγωγού» των ανήλικων κοριτσιών που εντόπιζε για λογαριασμό του δράστη. Δεύτερο «πρόσωπο ενδιαφέροντος» είναι ο Ζαν-Λικ Μπρουνέλ, ιδρυτής της εταιρείας μοντέλων «Καρίν Μόντελς». Ο Μπρουνέλ, που είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνώριζε νεαρά κορίτσια στον Επσταϊν, φροντίζοντας να προέρχονται από φτωχές χώρες του κόσμου.

Σε κατάθεσή της ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η πρώην βοηθός του Μπρουνέλ, Βιρτζίνια Ρόμπερτς αποκάλυψε ότι έγινε μάρτυρας «δεκάδων βιασμών νεαρών κοριτσιών» από τον Επσταϊν στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στον Νότο της Γαλλίας. Ο Μπρουνέλ αρνείται κάθε συμμετοχή στους βιασμούς και στη «στρατολόγηση» νεαρών κοριτσιών.

Πηγή: kathimerini.gr