Οι επιτυχόντες εξομολογούνται…

472

«Είμαι σε διακομιδή ασθενούς, θα με καλέσετε αργότερα;» Μπορεί η Σμαράγδα Λιάτσικου, η 47χρονη που πέρασε πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλίας, να μονοπώλησε χθες την επικαιρότητα, ωστόσο δεν απουσίασε από το νευραλγικό πόστο της ως νοσηλεύτρια. «Οπως όλες οι εργαζόμενες μητέρες, έχω μάθει να κάνω παράλληλα πολλά διαφορετικά πράγματα», λέει με συστολή η κ. Λιάτσικου, που εργάζεται εδώ και είκοσι έξι χρόνια στην ίδια ιδιωτική κλινική, είναι μητέρα δύο παιδιών, 19 και 21 ετών, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια είναι ενεργή συνδικαλίστρια στον Βόλο. Η επιθυμία της για περαιτέρω προσωπική εξέλιξη ήταν διακαής εδώ και χρόνια. «Διάβαζα μόνη μου εγχειρίδια νοσηλευτικής», επισημαίνει η ίδια, που ως παιδί παρακολουθούσε με θαυμασμό τη θεία της στη Ζαγορά να κάνει ενέσεις στους χωριανούς. Αργότερα, καθώς δεν πέρασε στις Πανελλήνιες, τελείωσε μια ιδιωτική σχολή, άρχισε απευθείας να εργάζεται και έκανε νέα οικογένεια. «Οταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου, σκέφτηκα να εγγραφώ στη Β΄ Λυκείου του ΕΠΑΛ για να δώσω Πανελλήνιες για Ιατρική». Ετσι, αναλάμβανε απογευματινές και βραδινές βάρδιες στην κλινική και το πρωί έδινε το «παρών» στο σχολείο. «Δεν έκανα φροντιστήριο, αλλά με βοήθησαν αφιλοκερδώς καθηγητές των παιδιών μου», λέει η κ. Λιάτσικου, «μαθηματικά δεν είχα δώσει επί Δεσμών, οπότε είχα πολλή δουλειά». Τώρα, βλέπει τα δεκαεννέα γεμάτα ασκήσεις γραμμένα τετράδιά της και χαμογελά με νόημα. «Υπήρχαν στιγμές που δεν άντεχα να σηκωθώ από το κρεβάτι από την κούραση», διηγείται, «ήταν μια δύσκολη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας έξι μήνες ήμουν απλήρωτη». Από τον Σεπτέμβριο θα μεταβαίνει, όποτε μπορεί με το τρένο, μαζί με τη φοιτήτρια κόρη της, στη Λάρισα για μάθημα. «Το φαντάζομαι σαν εκδρομή, σαν απόδραση, είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει», καταλήγει, «αισθάνομαι, δε, ότι τώρα είναι το σωστό timing για εμένα».

Η 37χρονη μουσικός

Πλάι σε αποφοίτους λυκείων αλλά και έμπειρους επαγγελματίες κάθε ηλικίας, έδωσε εξετάσεις για τις σχολές Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας, Αρτας και Θεσσαλονίκης η 37χρονη Μαργαρίτα Παπαδημητρίου, μουσικός και τραγουδίστρια, μέλος μεταξύ άλλων της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. «Στα μέσα της περασμένης χρονιάς άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες σχολές», εξηγεί στην «Κ» η ίδια, δημιουργός και μαέστρος του φωνητικού συνόλου Voice Box. Οι υποψήφιοι καλούνται να έχουν εμβαθύνει σε όλα τα πεδία της μουσικής, εξετάζονται στο μουσικό όργανο που ειδικεύονται και στην έκθεση. «Οι αλλαγές είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφού ουσιαστικά απευθύνονται σε γνώστες, αλλά υπήρξαν και ατέλειες, αφού π.χ. η εξεταστέα ύλη δεν είχε προσδιοριστεί», σχολιάζει η κ. Παπαδημητρίου, που πέρασε στο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξελιχθώ σε νέα πεδία», λέει με χαρά, «ανοίγει για εμένα ένα νέο, αναζωογονητικό κεφάλαιο ζωής». Δύο φορές περίπου τον μήνα θα μεταβαίνει στην Κέρκυρα, μια απόσταση που ωστόσο δεν την πτοεί!


Από αριστερά: Ο Στέφανος Αμανατίδης πέρασε πρώτος στο Οικονομικό του ΑΠΘ. Την πρωτιά της με 19.580 μόρια στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πειραιά γιόρταζε χθες η Βαλάντω Αγράφα. Η Μαργαρίτα Παπαδημητρίου εισήχθη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας. Η 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου πέρασε πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλίας.

Η προοπτική Erasmus

Στην αγαπημένη του Αθήνα θα παραμείνει ο Χρήστος Γκόνος, που πέρασε πρώτος στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. «Ηξερα ότι είχα πάει καλά, αλλά δεν περίμενα πρωτιά», λέει με μετριοπάθεια ο 18χρονος, «σίγουρα έπαιξε ρόλο και η τύχη». Ο μαθητής του 1ου Λυκείου Γλυφάδας ξεκίνησε την προετοιμασία από τη Β΄ Λυκείου. «Με ανησυχούσε η έκθεση, αλλά τελικά πήρα 17». Για τα φοιτητικά του χρόνια σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δεύτερη ξένη γλώσσα και φλερτάρει με την προοπτική Erasmus στην Ολλανδία.

Το μυστικό της επιτυχίας

Την πρωτιά της με 19.580 μόρια στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πειραιά γιόρταζε χθες η Βαλάντω Αγράφα, απόφοιτος ΕΠΑΛ, μαζί με τα δύο αδέλφια της που πέρασαν στο ΕΚΠΑ. «Είμαστε τρίδυμα και αυτό βοηθούσε στην προετοιμασία, όταν π.χ. αποστηθίζαμε». Η Βαλάντω επέλεξε συνειδητά τα Τουριστικά, «πήγαινα μάλιστα από την Ηλιούπολη στο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης, επειδή διέθετε αυτή την ειδικότητα, αφού θεωρώ τον τουρισμό στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας». Μυστικό της επιτυχίας της, «η καλή συγκέντρωση, χωρίς άγχος, την ημέρα των εξετάσεων».

Διάλειμμα με λύρα

Στα διαλείμματα του διαβάσματος για τις Πανελλήνιες, ο Στέφανος Αμανατίδης έπαιζε ποντιακή λύρα ή κιθάρα. «Είχα περιορίσει τις εξωσχολικές δραστηριότητες, το έκανα περισσότερο για ξεκούραση», αναφέρει ο Στέφανος, που πέρασε πρώτος στο Οικονομικό του ΑΠΘ. «Αρχικά μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά, αλλά κατέληξα ότι η επιστήμη των οικονομικών είναι πιο ολοκληρωμένη, γιατί απαιτεί γνώσεις κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και άλλων κλάδων», συμπληρώνει ο ίδιος, που κατάγεται από την Καστοριά, αλλά τελείωσε το λύκειο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: kathimerini.gr