Εκκλησία της Ελλάδος: Θετική εισήγηση για το Ουκρανικό

503

Θετικά απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αναγνώριση της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σήμερα το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου θα παρουσιαστεί το κοινό πόρισμα των δύο Συνοδικών Επιτροπών, νομοκανονικών (υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και διορθόδοξων θεμάτων (υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιτροπές εισηγούνται την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας έχοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, και τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλαιότερες ιδρύσεις ή επανιδρύσεις Εκκλησιών, όπως της Αλβανίας και της Τσεχίας.

Βεβαίως, θα ακουστούν όλες οι θέσεις, καθώς υπάρχουν μητροπολίτες που τάσσονται ένθερμα υπέρ της μη αναγνώρισης.

Τα επόμενα βήματα θα είναι να σταλεί σχετική επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και πρακτικά ο Αρχιεπισκοπός Ιερώνυμος – αφού ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες – θα αρχίσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ και Μητροπολίτη πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβο.

Πηγή: kathimerini.gr