Από τα Εξάρχεια, σε δομές φιλοξενίας

526

Σε ανοικτές δομές φιλοξενίας μεταναστών σε Σχιστό, Σκαραμαγκά και Μαλακάσα θα μεταφερθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι 134 αιτούντες άσυλο που απομακρύνθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τα δύο κατειλημμένα κτίρια στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 και 17.

Πρόκειται για οικογένειες αλλοδαπών, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι μέχρι και χθες παρέμεναν σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Οι υπόλοιποι 9 αλλοδαποί που εντοπίστηκαν στις δύο καταλήψεις δεν είχαν χαρτιά και γι’ αυτούς κινούνται διαδικασίες διοικητικής απέλασης.

Χθες, ολοκληρώθηκαν με ευθύνη των ιδιοκτητών τους οι εργασίες «σφράγισης» των τεσσάρων ακινήτων που εκκενώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποτραπεί πιθανή ανακατάληψή τους, όπως έχει αρκετές φορές συμβεί στο παρελθόν. Για τον ίδιο λόγο, έξω από τα τέσσερα ακίνητα στις οδούς Σπυρίδωνος Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Ασημάκη Φωτήλα παρέμεναν χθες αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο σχέδιο περιφρούρησης των τεσσάρων κτιρίων συμμετέχουν περίπου 80 αστυνομικοί, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης και την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.


Ενα από τα δύο κτίρια της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, στο οποίο διέμεναν οι 143 μετανάστες (αριστερά). Η «διάσημη» «Rosa de Foc» στην οδό Ασημάκη Φωτήλα (επάνω δεξιά) κατελήφθη από αναρχικούς το 2017. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια συμπεριελάμβανε και την κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου (κάτω δεξιά).

Μεταξύ των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει σχετική ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δυνάμεις που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης εντός των Εξαρχείων να γίνουν στόχος επίθεσης από ομάδες αναρχικών. Γι’ αυτό, στο πλέγμα μέτρων συμμετέχουν και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με αποστολή να καταγράφουν κινήσεις υπόπτων στην περιοχή. Στα στελέχη της υπηρεσίας, μάλιστα, κοινοποιήθηκαν χθες γραπτές εντολές για «εντατικοποίηση στο έπακρο» των μέτρων αυτοπροστασίας τους, όπως επίσης και για λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας των στόχων που έχουν κληθεί να φυλάξουν. Εις βάρος των τριών ανδρών που βρέθηκαν στην κατάληψη αναρχικών «GARE», στην οδό Καλλιδρομίου 74, σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο την 9η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έναν 65χρονο Γάλλο, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια τον Ιούλιο έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, και δύο Ελληνες, 41 και 57 ετών. Ο τελευταίος είναι άστεγος, ενώ ο 41χρονος συγκαταλέγεται μεταξύ των 394 αναρχικών που είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ στο κτίριο του Πολυτεχνείου το 1995. Σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτόχρονα με την έφοδο στο ακίνητο της οδού Καλλιδρομίου 74, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα και σε διπλανό σπίτι, όπου διαμένει 45χρονος αναρχικός, με κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της κατάληψης. «Οι μπάτσοι προχώρησαν επίσης και σε εισβολή στο σπίτι συντρόφων από την κατάληψη “Gare”», ανέφερε κείμενο-κάλεσμα για συνέλευση στο κτίριο του ΕΜΠ, που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο. Ο 45χρονος είχε συλληφθεί και στην προ διετίας επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης από την ΕΛ.ΑΣ. Τότε, εις βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή εκρηκτικών. Το 2013 είχε συλληφθεί σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη δύο εκ των καταζητουμένων για τη διπλή ληστεία τράπεζας στον Βελβεντό Κοζάνης.

Στο κτίριο της οδού Ασημάκη Φωτήλα, τέλος, που στέγαζε την κατάληψη αναρχικών «Rosa de foc», δεν υπήρχαν άτομα ούτε βρέθηκαν αντικείμενα με ιδιαίτερο ερευνητικό – αστυνομικό ενδιαφέρον. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, είχαν ενδείξεις ότι τους τελευταίους μήνες τα μέλη της κατάληψης είχαν εγκαταλείψει το ακίνητο της οδού Ασημάκη Φωτήλα. Σημειώνεται ότι για 11 ακόμη υπό κατάληψη ακίνητα στα Εξάρχεια υπάρχουν σε εκκρεμότητα εισαγγελικές παραγγελίες εκκένωσης.

Πηγή: kathimerini.gr