Ρίχνει τους τόνους με το Ιράν ο Τραμπ

490

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, στο Πεκίνο.

Ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία προς αναζήτηση συμφωνίας εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν αναχωρήσει από την Μπιαρίτζ. Την Κυριακή, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εκπλήξει, αν όχι όλους τους συνδαιτυμόνες του, πάντως τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς κάλεσε την τελευταία στιγμή τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για συναντήσεις στο περιθώριο του G7. Ο Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, όπως και με εκπροσώπους της Γερμανίας και της Βρετανίας, με αντικείμενο τις εντάσεις στον Κόλπο και το μέλλον της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την άφιξη του Ζαρίφ στην Μπιαρίτζ –παρότι ο Ιρανός αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ– καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν τον είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του και είχε ζητήσει τη συγκατάθεσή του. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανοικτός σε διάλογο με την ιρανική ηγεσία και διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι ανάλογες προσπάθειες που έγιναν από προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις σε άλλες χώρες δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην Τεχεράνη, η δεύτερη συνάντηση του Ζαρίφ με τον Μακρόν μέσα σε τρεις ημέρες –οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και την Παρασκευή, παραμονή της συνόδου του G7– προκάλεσε επικρίσεις από εκπροσώπους των σκληροπυρηνικών. Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan υποστήριξε ότι η δεύτερη επίσκεψη Ζαρίφ έστειλε «μήνυμα αδυναμίας και απελπισίας». Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί υπερασπίστηκε τον υπουργό του και την ανάγκη διαλόγου με όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Χθες, ο Ζαρίφ επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για τις επαφές του στην Μπιαρίτζ. Οι δύο άνδρες δεν έδωσαν καμία πρόσθετη πληροφορία για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μια συνάντηση Τραμπ – Ροχανί είναι πιθανή και ότι στη διάρκεια του G7 σκιαγραφήθηκε ένα είδος οδικού χάρτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: kathimerini.gr