Πλήρης στήριξη του SSM στα σχέδια της κυβέρνησης για τράπεζες και APS

649

Της Νένας Μαλλιάρα

Το σήμα για την επιτάχυνση της εφαρμογής της συστημικής λύσης που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών, “εξέπεμψε” η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τον τραπεζικό τομέα, Γ. Ζαββού, με τον επικεφαλής του SSM, Α. Ένρια, σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών –με παρόν και όλο το επιτελείο του επικεφαλής του SSM– διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αντρέα Ένρια εξέφρασε την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη του για το πολιτικό πλαίσιο και τη στρατηγική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη επάνοδο των τραπεζών στην κανονικότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α. Ένρια δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στη λειτουργία του Asset Protection Scheme που έχει προτείνει το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να λειτουργήσει σύντομα το APS αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης στη Φρανκφούρτη. Την υλοποίηση της λύσης φαίνεται ότι περιμένει ασμένως και ο SSM, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι μέσω αυτής θα “ξεκολλήσει” το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που παραμένει “βαλτωμένο” τα τελευταία δέκα χρόνια. “Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βοηθηθούν”, εκτιμούν στον SSM, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την άμεση έγκριση του APS από τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν. Μάλιστα, ο SSM φέρεται “ανοιχτός” και στη συζήτηση οποιασδήποτε άλλης λύσης, εκτός από αυτήν που έχει προτείνει το ΤΧΣ (υπενθυμίζεται ότι σχέδιο μείωσης των NPLs έχει προτείνει και η ΤτΕ), προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Στο επίκεντρο, βεβαίως, βρίσκεται αποκλειστικά σε αυτή τη φάση η σύσταση του APS. Για να “τρέξει” το σχήμα αυτό θα απαιτηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα συντονισμένη συνεργασία πολλών πλευρών, με στόχο το APS να λάβει την έγκριση της DGComp εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για στόχο που θεωρείται εφικτός από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ετοιμάσει άμεσα τον νόμο για την υιοθέτηση του APS έτσι ώστε αυτός να ψηφιστεί κατά νομοθετική προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του APS αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους τουλάχιστον κατά 25 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της στοχοθεσίας τους έναντι του SSM.

Υπενθυμίζεται ότι στο APS οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν “κόκκινα” δάνεια (σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περί τα 16 δις. ευρώ), τα οποία θα συνοδευτούν από εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
 

Πηγή: capital.gr