Πιο κοντά o «γάμος» στην Ιταλία

530

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, στις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης.

ΡΩΜΗ. Στον παροξυσμό των διαπραγματεύσεων της τελευταίας ώρας, φαίνεται να ξεθωριάζει το «βέτο» με το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα αξίωνε τον αποκλεισμό του προσκείμενου στο Κίνημα 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο καπνός, άσπρος ή μαύρος, θα εμφανιστεί στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας αύριο Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος Ματαρέλα αναμένεται να αποφασίσει αν μπορεί να προχωρήσει ο «γάμος» των 5 Aστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος ή αν θα σχηματιστεί άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση με στόχο την προσφυγή στις κάλπες.

Για μια απόφαση τόσο σημαντική όσο η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, τα 5 Αστέρια δεν ρώτησαν τη βάση του κόμματος μέσω της πλατφόρμας «Ρουσώ», αλλά τον ίδιο τον δημιουργό και διαχειριστή του «Ρουσώ», Ντάβιντε Καζαλέτζιο, ο οποίος έφθασε χθες στη Ρώμη για διαβουλεύσεις της άτυπης ηγετικής ομάδας του κινήματος. Ο πατέρας του Καζαλέτζιο και ο Μπέπε Γκρίλο ίδρυσαν από κοινού το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτοί επέλεξαν τον Λουίτζι ντι Μάιο ως «πολιτικό επικεφαλής» του κινήματος.

Η τακτική του Ντι Μάιο στις διαπραγματεύσεις αυτές ήταν… να πάει διακοπές, αλλά και να μην αποκλείσει την επανέκδοση της συγκυβέρνησης με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Επειτα από ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο στην παραλία και έχοντας αφήσει αναπάντητες αρκετές κλήσεις από τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο Ντι Μάιο συμφώνησε να συναντηθεί χθες μαζί του.

Green New Deal

Η γέφυρα που έριξε το Δημοκρατικό Κόμμα προς τα 5 Αστέρια ακούει στο όνομα Green New Deal, μια πρόταση ενίσχυσης της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. (Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα «αστέρια» του κινήματος, αν και στη διάρκεια των 14 μηνών που βρισκόταν στην κυβέρνηση δεν διακρίθηκε για τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα του.) Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί, επίσης, ότι δεν πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στη φορολογία καυσίμων, που έχουν προγραμματισθεί για την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που επικρατήσει συμφωνία για τον Τζουζέπε Κόντε, το Κίνημα 5 Αστέρων φέρεται να συμφωνεί στην απόσυρση των δύο αντιμεταναστευτικών διαταγμάτων του υπουργού Εσωτερικών, Σαλβίνι. Με το πρώτο διάταγμα η χορήγηση προστασίας για ανθρωπιστικούς ρόλους περιορίστηκε στους 12 μήνες από 24, ενώ με το δεύτερο ποινικοποιήθηκαν οι διασώσεις στη θάλασσα.

Η κυβερνητική κρίση έχει υποχρεώσει την Ιταλία να καθυστερήσει την αποστολή του ονόματος του νέου ή της νέας επιτρόπου, καθώς κάποια προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (που διεκδικεί τη θέση του επιτρόπου, αν τα 5 Αστέρια επιλέξουν τον πρωθυπουργό) «παίζουν» ανάμεσα στο υπουργικό συμβούλιο και στο κολλέγιο των επιτρόπων.

Πηγή: kathimerini.gr