Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις εισαγωγής

508

Σήμερα μετά τις 11 το πρωί θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Φέτος, με το νέο τοπίο που δημιουργήθηκε ως απόρροια κατάργησης των ΤΕΙ και με την ένταξη 133 νέων τμημάτων σε πανεπιστημιακά, είναι λογικό να δημιουργηθούν «ανακατατάξεις και αναταράξεις» σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι τρεις: Ο αριθμός των εισακτέων, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι γνωστοί, αλλά ο τρίτος, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, δηλαδή, είναι πάντα άγνωστος και «υπεύθυνος» για όλες τις αστοχίες στην εκτίμηση των βάσεων. Φέτος αυτός ο παράγοντας είναι όχι μόνο άγνωστος, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί και αμετάβλητος γιατί οι αποφάσεις που πήραν οι υποψήφιοι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο ελκυστικές τους φαίνονται οι σπουδές σε κάποια από τα νέα τμήματα, και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να μεταβούν σε μια μακρινή πόλη προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που θέλουν.

Υπεισέρχεται, ακόμη, και ο παράγων λάθος που φέτος θα παίξει και αυτός τον ρόλο του και θα έχει «μέρος ευθύνης» στη διαμόρφωση των βάσεων. Πολλοί υποψήφιοι κυριολεκτικά μπερδεύτηκαν από τις ονομασίες των τμημάτων, που ενώ είναι ίδιες δεν αντιστοιχούν σε ισότιμα πτυχία. Υπήρχαν στο φετινό μηχανογραφικό, για παράδειγμα, δύο τμήματα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα). Το πρώτο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι η γνωστή Πολυτεχνική Σχολή και το δεύτερο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει πρόγραμμα σπουδών τεσσάρων ετών αλλά οι πτυχιούχοι δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού. Υπήρξαν υποψήφιοι που δήλωσαν το δεύτερο ενώ ήθελαν να δηλώσουν το πρώτο! Αυτό το λάθος που έγινε αρκετές φορές και άλλα παρόμοια θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των βάσεων.

Πηγή: kathimerini.gr