Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ

491

Διαδηλωτής κατασκευάζει οδόφραγμα σε κεντρικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Στα πρόθυρα «μεγάλου κινδύνου» ωθούν οι παράνομες πράξεις βίας στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις των Αρχών της ανεξάρτητης κινεζικής πόλης, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο συγκρούσεων, που οδήγησαν στη χρήση όπλου από αστυνομικό και στη σύλληψη 86 ανθρώπων, ο νεότερος από αυτούς μόλις 12 ετών.

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων σε πραγματικές μάχες με διαδηλωτές, οι οποίοι επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης με τούβλα και βόμβες μολότοφ. Εξι αστυνομικοί τράβηξαν τα όπλα τους και ένας από αυτούς πυροβόλησε στον αέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία ανέφερε ότι προχώρησε στη ρίψη 215 βλημάτων δακρυγόνων και 74 πλαστικών σφαιρών το Σάββατο και την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της αεροπορικής εταιρείας Cathay Pacific, για να διαμαρτυρηθούν για πράξεις εκφοβισμού από πλευράς των Αρχών. Η Cathay έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το κύμα διαμαρτυρίας έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την κυβέρνηση του Πεκίνου να επιθυμεί να δοθεί τέλος στο κίνημα έως την 1η Οκτωβρίου, 70ή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το βράδυ της Κυριακής, οι διαδηλωτές υιοθέτησαν τακτικές «απόκρυψης και αποφυγής», αποφεύγοντας τις δυνάμεις της αστυνομίας, για να στήσουν οδοφράγματα σε ορισμένους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

Σε χθεσινές δηλώσεις τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Πεκίνο κατήγγειλαν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ προειδοποιώντας πως η ανομία, που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημία στη νησιωτική περιοχή, δεν θα γίνει ανεκτή για πολύ ακόμη. Ισχυρές δυνάμεις της παραστρατιωτικής χωροφυλακής πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες γυμνάσια στην περιοχή Σενζέν, στην ηπειρωτική Κίνα, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι μάχονται κατά της υποβάθμισης της συμφωνίας «μία χώρα, δύο συστήματα διακυβέρνησης», που ισχύει από το 1997, όταν η Βρετανία παρέδωσε την πρώην αποικία της στην Κίνα.

Πηγή: kathimerini.gr