Επιστροφή στο 2015: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα capital controls

469

Η ανακοίνωση σήμερα από τον πρωθυπουργό της οριστικής άρσης των capital controls έδωσε το έναυσμα για νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα των capital controls είναι εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά, πέρα από καθαυτή την οικονομική σημασία του. Σχετίζεται άμεσα με το πολιτικό αφήγημα κάθε κόμματος για το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς και με το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία εξεταστική επιτροπή για εκείνη την περίοδο.

Νέος κύκλος αισιοδοξίας

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την οριστική άρση των capital controls έγινε στη συζήτηση του νομοσχεδίου Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Ο πρωθυπουργός έδωσε στην ανακοίνωση έναν ιδιαίτερο πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό, κάνοντας λόγο για έναν κύκλο ανασφάλειας που κλείνει κι έναν κύκλο αισιοδοξίας που ανοίγει. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα Capital Controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία.» Η τροπολογία υπερψηφίστηκε εντέλει από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών».  

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή: onsports.gr