Εκλογές στη Σαξονία εν μέσω διαδηλώσεων κατά του φασισμού

525

Η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζήτησε συστράτευση για τη μάχη της Κυριακής.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λίγες ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στη Σαξονία και στο Βραδεμβούργο, το ερώτημα που απασχολεί τη γερμανική πολιτική σκηνή είναι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επαναληφθεί ή αν το πολιτικό κέντρο θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Δρέσδη με σύνθημα «Ενωμένοι» (unteilbar) απέναντι στην απειλή του φασισμού. Στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, εκεί όπου το 2015 είχαν ξεσπάσει οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της αντιμεταναστευτικής οργάνωσης Pegida, κρίνονται πολλά. Το 2015 καταγράφηκαν στη Σαξονία 70.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπέρασε τις 8.800, παρ’ όλα αυτά η ξενοφοβική ρητορική του κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) εξακολουθεί να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Στις ευρωεκλογές του Mαΐου, η AfD ήρθε πρώτη στη Σαξονία, ενώ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Infratest-Dimap, την Κυριακή τα ποσοστά της θα κυμανθούν γύρω στο 24%, αντί 30% των Χριστιανοδημοκρατών του τοπικού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ.

Η πρωτιά, ωστόσο, δεν αρκεί για τη διατήρηση της εξουσίας, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η αδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών να είναι τέτοια που να μην επιτρέψει την «επανέκδοση» του τωρινού μεγάλου συνασπισμού. Προκειμένου να παραμείνει ο Κρέτσμερ πρωθυπουργός, θα χρειαστεί να τεθεί επικεφαλής ενός «σούπερ-μαξ» συνασπισμού, με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και αριστερό κόμμα.

Ενώπιον του πολιτικού αδιεξόδου (ο Κρέτσμερ έχει δηλώσει ότι δεν συγκυβερνά με το αριστερό κόμμα), η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ κάλεσε χθες σε συστράτευση προκειμένου να κερδίσει το κόμμα τη μάχη της Σαξονίας. «Για ένα καλό μέλλον χρειάζεται θάρρος, εμπιστοσύνη και κοινή δουλειά, όχι διαδηλώσεις», δήλωσε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, οδηγώντας κάποιους από τους επικριτές της να σημειώσουν ειρωνικά ότι, αν στην Δρέσδη δεν γίνονταν διαδηλώσεις, η Σαξονία μπορεί να ανήκε ακόμη στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Πηγή: kathimerini.gr