Τραμπ: Θα συναντούσα τον Ιρανό πρόεδρο «υπό τις κατάλληλες συνθήκες»

519

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφθάνει στη συνέντευξη Τύπου των G7, κατά την ολοκλήρωση της συνόδου, στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς. REUTERS/Carlos Barria

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, «υπό τις κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της G7 στο γαλλικό θέρετρο του Μπιαρίτς.

Παρά την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που υπέγραψε ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα το 2015, και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει «καλά συναισθήματα» αναφορικά με την προοπτική μίας νέας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Το Ιράν δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν από δυόμισι χρόνια, όταν ανέλαβα την προεδρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μίας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν. «Αλήθεια πιστεύω ότι το Ιράν μπορεί να είναι ένα πολύ σπουδαίο έθνος… όμως δεν μπορεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα», προσέθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι «καλοί παίχτες» προτού συμφωνήσουν σε μία συνάντηση.

Νωρίτερα σήμερα, σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και ο Ιρανός ομόλογος του, αναφέροντας ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον οποιονδήποτε, αν νιώσει ότι αυτό θα είναι προς όφελος του Ιράν. «Αμά είμαι σίγουρος ότι η συμμετοχή σε μία σύνοδο ή η συνάντηση με κάποιον θα βοηθήσει την εξέλιξη της χώρας μου και την επίλυση των προβλημάτων του λαού, δεν θα διστάσω να το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χασάν Ροχανί.

Η δήλωση του Τραμπ ήρθε μετά την απροειδοποίητη επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη σύνοδο την Κυριακή, και τη συνάντηση του τελευταίου με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχετικά, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι «οι συνθήκες για μία συνάντηση» μεταξύ Τραμπ και Ροχανί «κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» έχουν εδραιωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr