Το μήνυμα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

608

«Απίστευτα τραγική» χαρακτήρισε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Αμαζονία, με τις φλόγες να καίνε το παρθένο δάσος γύρω από τον μεγαλύτερο σε έκταση ποταμό του κόσμου. Παράλληλα, ο οσκαρικός Αμερικανός ηθοποιός απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για τη ζημιά που συντελείται.

Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών μαίνονται στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, προκαλώντας ανησυχία λόγω της σημαντικότητας της περιοχής για τον πλανήτη, καθώς αυτό παράγει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου οξυγόνου.

Ο Ντι Κάπριο, που μιλούσε μία ημέρα αφότου η Earth Alliance, μια πρωτοβουλία που ίδρυσε με τους φιλάνθρωπους, Λορίν Πάουελ Τζομπς και Μπράιαν Σεθ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης 5 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να βοηθήσει τη διατήρηση του τροπικού δάσους.

«Υπάρχει μια μεγάλη τραγωδία σε εξέλιξη παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτού που συμβαίνει στην Αμαζονία, που είναι πράγματι οι πνεύμονες της Γης και ζωτικής σημασίας για να προστατευθούμε στο μέλλον», δήλωσε στο Reuters.

«Προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμπλακούν, να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν αν μπορούν», είπε, μιλώντας στο κόκκινο χαλί κατά την πρεμιέρα στην Ιαπωνία της ταινίας του «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότερες από 78.000 δασικές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί φέτος στη Βραζιλία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό. Οι περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε κερδοσκόπους που καίνε τη βλάστηση με την ελπίδα ότι θα πωλήσουν τη γη σε αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων.

Η κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε να στείλει τον στρατό, ώστε να συνεισφέρει στην κατάσβεση των πύρινων μετόπων, αλλά επικρίθηκε γιατί δεν το έκανε αρκετά νωρίτερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, δήλωσε πως οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το πώς θα καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές και θα επιδιορθωθεί η καταστροφή.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ντι Κάπριο. «Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία αυτών των δασών είναι να προστατευθούν οι αυτόχθονες πολιτισμοί εκεί», πρόσθεσε.

Πηγή: Newsbeast