Ο χρόνος των εκλογών και οι δεσμεύσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν

506

O Tζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα δεσμευθεί για την πραγματοποίηση νέου δημοψηφίσματος. ASSOCIATED PRESS

Μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία των βρετανικών εκλογών και οι περισσότεροι Βρετανοί να εξακολουθούν να παραθερίζουν, αλλά η ανεπίσημη προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει.

Σε ομιλία του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε ότι θα πράξει «τα δέοντα», προκειμένου να εμποδίσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, χλευάζοντας αυτό που χαρακτήρισε «ψευδή λαϊκισμό» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενώ δεν έλειψε να τον αποκαλέσει βρετανική εκδοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει ότι προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές. Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι αν η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πριν ή μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., που έχει προγραμματιστεί για την 31η Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια συμφώνως με το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και χωρίς συμφωνία, αν αυτό είναι αναγκαίο. Επιμένει ότι οι βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων αντιτίθεται σε τέτοιο ενδεχόμενο, δεν δύνανται να αποτρέψουν την έξοδο, ακόμα και αν υπερψηφίσουν άρση της εμπιστοσύνης στη βρετανική κυβέρνηση, τον επόμενο μήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται η εκλογική αναμέτρηση να αναβληθεί για τον Νοέμβριο, αφού η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, που ήδη έχει απορριφθεί τρεις φορές από το βρετανικό Κοινοβούλιο, αρκεί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες να πιστέψουν ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να διακινδυνεύσει Brexit χωρίς συμφωνία. Ετσι η ενίσχυση των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο και η παρουσίασή του ως κάτι πιθανό μοιάζουν λογικές, ακόμα και αν ο Τζόνσον δεν επιθυμεί αυτή την κατάληξη.

Ωστόσο, αντιμέτωπος με τον ανταγωνισμό του Κόμματος Brexit, του οποίου ηγείται ο Νάιτζελ Φάραντζ, που θα είναι πολύ ευτυχής με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η διακινδύνευση εκλογικής αναμέτρησης προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είναι καταστροφική για το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Κόρμπιν, από την πλευρά του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να προκηρύξει εκλογές πριν από την έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. Του παραχώρησε, άλλωστε, την πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες ο Βρετανός πρωθυπουργός βελτίωσε τα δημοσκοπικά αποτελέσματα για το Συντηρητικό Κόμμα. Παρότι ο ηγέτης των Εργατικών εξέπληξε τους Βρετανούς εκλογείς πραγματοποιώντας το 2017 επιτυχή προεκλογική εκστρατεία εστιασμένη στη λιτότητα, την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα.

Η ηγεσία του αμαυρώθηκε από τους επίμονους ισχυρισμούς ότι ανέχθηκε τον αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα, που, άλλωστε, παραμένει διχασμένο όσον αφορά το Brexit, το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών, εφόσον διεξαχθούν πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

Τέλος, τη Δευτέρα ο Κόρμπιν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα δεσμευθεί στην πραγματοποίηση νέου δημοψηφίσματος, έτσι ώστε το εκλογικό σώμα να έχει την τελευταία λέξη, με αξιόπιστες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα παραμονής στην Ε.Ε. Αρνείται, ωστόσο, ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία για αυτό. 

Πηγή: kathimerini.gr