Κλιμάκωση της έντασης στο Χονγκ Κονγκ: Για πρώτη φορά κανόνια νερού και σφαίρες κατά τον διαδηλωτών

542

Με αντιασφυξιογόνες μάσκες για τα δακρυγόνα της αστυνομίας και κρατώντας ομπρέλες, χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν και σήμερα αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας υπό καταρρακτώδη βροχή

Η πορεία έγινε σε ήρεμο κλίμα ωστόσο βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν ριζοσπάστες διαδηλωτές έστησαν οδόφραγμα και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Αφού πρώτα έριξε δακρυγόνα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών, ένα περιστατικό που σημειώνεται πρώτη φορά στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, εδώ και τρεις μήνες.

Επίσης, αστυνομικός πυροβόλησε τουλάχιστον μια φορά με το πυροβόλο όπλο του – και πάλι είναι η πρώτη φορά που ένστολος άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, καθώς η κοινωνική αναταραχή κλιμακώνεται.

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου, που πλέον δεν ισχύει και αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Πηγή: kathimerini.gr