Η φωτογραφία που αποτέλεσε το… στέμμα της βασίλισσας Βικτωρίας

594

Η βασίλισσα Βικτωρία με τα παιδιά της, μία από τις χιλιάδες άγνωστες φωτογραφίες που έρχονται τώρα στο φως.

Οσοι έχουν δει την τηλεοπτική σειρά «The Crown» του Netflix θα έχουν πάρει μια καλή ιδέα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το αυστηρό πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις σχέσεις της βασιλικής οικογένειας και των ενοίκων του παλατιού είναι ίσως εκείνο που εντυπωσιάζει για τη λεπτομέρειά του και για την ικανότητά του να «προστατεύει» τα βασιλικά μέλη από τη δημόσια έκθεση που μπορεί να πληγώσει τον θεσμό. Ετσι αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι χιλιάδες φωτογραφίες, οι επιστολές και τα τεκμήρια για τη ζωή του πρίγκιπα Αλβέρτου που έγιναν ψηφιακά και διαθέσιμα για το κοινό σε μια ιστοσελίδα (www.albert.rct.uk) αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας.

Τα τεκμήρια μαρτυρούν τα ενδιαφέροντα του πρίγκιπα, τον τρόπο που μαζί με τη βασίλισσα Βικτωρία μεγάλωναν τα παιδιά τους, τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει και βέβαια τις φωτογραφίες που γέμισαν τα βασιλικά άλμπουμ. Με έναν τρόπο, όπως ο Φίλιππος και η Ελισάβετ έφεραν την τηλεόραση στο παλάτι του «The Crown», ο Αλβέρτος και η Βικτωρία έφεραν τη φωτογραφία. Η πρώιμη φωτογραφία ανακαλύφθηκε το 1839 και τo πρώτο πορτρέτο του Αλβέρτου, και γενικότερα η πρώτη φωτογραφία του είδους μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, χρονολογείται στο 1842. Ο πρίγκιπας επισκέφθηκε τον φωτογράφο Ουίλιαμ Κόνστανμπλ στο στούντιό του στο Μπράιτον και ύστερα από μερικές ημέρες έφθασε στα χέρια της βασίλισσας μια μικρή φωτογραφία (δαγκεροτυπία) του Αλβέρτου λίγο μικρότερη από 10 εκ. Στο ημερολόγιό της η Βικτωρία έγραψε το λακωνικό: «Είδα τις φωτογραφίες, είναι αρκετά καλές». 


Ο πρίγκιπας Αλφρεντ με την αμφίεση «Φθινόπωρο». Λεπτομέρεια από οικογενειακή φωτογραφία του ταμπλό των τεσσάρων εποχών. Φωτογράφος ο Ρότζερ Φέντον.

Από τότε το βασιλικό ζεύγος ξεκίνησε μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών, οι οποίες περιλάμβαναν μέλη της οικογένειάς τους, το προσωπικό του παλατιού, φίλους και προσωπικότητες της εποχής, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, πολιτικούς και επιστήμονες. Αργότερα δημιούργησαν τα βασιλικά άλμπουμ με φωτογραφίες των παιδιών τους και εκεί μπορεί κανείς να δει τους μετέπειτα βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Μεγάλης Βρετανίας να ποζάρουν με στρατιωτικές ή παραδοσιακές στολές ή ντυμένους «εποχές» του χρόνου, όπως τον πρίγκιπα Αλφρέδο, που παραλίγο να ανεβεί στον ελληνικό θρόνο το 1862 και μετά την έξωση του Οθωνα. Ανάμεσα στις επιστολές του πρίγκιπα Αλβέρτου ξεχωρίζει για το προσωπικό της ύφος και τα συναισθήματα που αφήνει να φανούν εκείνη που έστειλε στη βασίλισσα Βικτωρία όταν εκείνη του έκανε πρόταση γάμου (όπως λέει το πρωτόκολλο). Ο Αλβέρτος διερωτάται: «Πώς έγινε και αξίζω τόση αγάπη και τόση τρυφερότητα; Δεν μπορώ να συνηθίσω ότι όλα αυτά που βλέπω και ακούω είναι πραγματικά και πρέπει να πιστέψω ότι ο παράδεισος μου έστειλε έναν άγγελο που η λάμψη του θα φωτίσει τη ζωή μου». Μέχρι το 2020 τα διαθέσιμα τεκμήρια αναμένεται να φτάσουν συνολικά στις 23.500 από τα οποία περίπου 10.000 θα αποτελέσουν τη φωτογραφική συλλογή του πρίγκιπα. Αν και στην αρχή δεν του άρεσε ο σκιώδης ρόλος του δίπλα στη Βικτωρία, σταδιακά ο Αλβέρτος απέκτησε επιρροή και έγινε κάτι σαν μέντορας και υποστηρικτής της συζύγου του στις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει. Πέθανε το 1861 σε ηλικία μόλις 42 ετών, βυθίζοντας τη Βικτωρία στο πένθος και στην εσωστρέφεια.

Πηγή: kathimerini.gr