G7: Πολύχρωμες και ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον Αμαζόνιο (φωτογραφίες)

446

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης  – από την Γαλλία και όλο τον κόσμο – και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν σήμερα τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κοντά στην πόλη Μπιαρίτς όπου φιλοξενείται η σύνοδος της Ομάδας των Επτά (G7).

Οι ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας υποστηρίζουν ότι η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται αποτελεί «παγκόσμια κρίση» και θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, σήμερα και την Κυριακή.

Οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν αύριο, Κυριακή, μέτρα για να βοηθήσουν τη Βραζιλία στην αντιμετώπιση των πελώριων δασικών πυρκαγιών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι, στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία, για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

Η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο – το περιβαλλοντικό «έγκλημα» όπως το αποκαλούν οι ακτιβιστές και οι περιβαλλοντολόγοι – ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

«Οι μεγαλύτεροι καπιταλιστές ηγέτες βρίσκονται εδώ και πρέπει να τους δείξουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι περισσότερα χρήματα για τους πλούσιους και τίποτα για τους φτωχούς. Βλέπουμε να καίγονται τα δάση της Αμαζονίας και να λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. Οι ηγέτες θα μας ακούσουν» δήλωσε ο 48χρονος Αλέν Μισανά.

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης πανό με διάφορα συνθήματα– από συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων μέχρι συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

 Ωστόσο τα περισσότερα μηνύματά τους απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο – και τους οποίους απεικόνιζαν γλαφυρά με χάρτινα ομοιώματα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία περίπου 30 χλμ η οποία έγινε υπό αυστηρή αστυνομική παρακολούθηση και χαρακτηρίστηκε ειρηνική. 

Για τον φόβο επεισοδίων περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση.

Χθες Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι ενώ η αστυνομία συνέλαβε 17 ανθρώπους.

Πηγή: kathimerini.gr