Οι υποψήφιοι για Εισαγγελία Αρείου Πάγου

512

Η διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου ολοκληρώθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με τις προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για το ζήτημα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή έκλεισε χθες και την εκκρεμότητα –σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εξουσίας– που υπήρχε όσον αφορά τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας με μυστική ψηφοφορία τρεις εκ των έξι υποψηφίων αντεισαγγελέων.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη έπειτα από ακρόαση ορισμένων εκ των υποψηφίων, καθώς υπήρξαν δικαιολογημένες απουσίες για λόγους υγείας ή εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο κ. Β. Πλιώτας έλαβε 14 ψήφους, ο κ. Χαρ. Βουρλιώτης επτά και ο κ. Δ. Δασούλας πέντε.

Μία ημέρα πριν, υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων ασχολήθηκε με την επιλογή των προσώπων που προτείνονται στην κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, με τους Ι. Τσαλαγανίδη, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου να είναι οι τρεις που πλειοψήφισαν σε εκείνη την ψηφοφορία.

Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα η πρόταση της Βουλής, σε συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε ήρεμους τόνους

Οπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, αμφότερες οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμους τόνους, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ενστάσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει τις μεγαλύτερες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει από το σημείο της διακοπής της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία είχε εκκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς των ανωτάτων δικαστικών στη χθεσινή διαδικασία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, επισημάνθηκε ότι υπήρξε σεβασμός στο στοιχείο της «αρχαιότητας» σε σχέση με τα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν, με πολιτικά στελέχη της πλειοψηφίας να προσθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία, τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και για εκείνη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακολούθησε την ιεραρχία, σε αντίθεση –όπως λέγεται– με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο συνεδριάσεις της Διάσκεψης τήρησε την ίδια στάση, αφενός ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και αφετέρου ψηφίζοντας «λευκό» στις ψηφοφορίες.

Δηλώσεις Τζανακόπουλου

Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος επανήλθε και στο θέμα του διορισμού του κ. Γ. Στάσση ως προέδρου στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παρατύπησε, καθώς, όπως ανέφερε, δεν προηγήθηκε ακρόαση του προτεινομένου από την Επιτροπή ΔΕΚΟ του Κοινοβουλίου. «Θέσαμε το ζήτημα πως η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στην αρμόδια επιτροπή τον προτεινόμενο πρόεδρο της ΔΕΗ. Διορίστηκε κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς ακρόαση και γνωμοδότηση. Η Ν.Δ. είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Αυτές είναι αντιθεσμικές πρακτικές, που αντιφάσκουν τις δημοκρατικές διαμηνύσεις της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επί της ενστάσεως και της κριτικής αυτής, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επισήμανε ότι, μετά τον νόμο που ψηφίστηκε το 2016, ούτε ο απελθών πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης είχε περάσει τη διαδικασία ακρόασης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Τασούλας είχε θέσει, με αφορμή προηγούμενες σχετικές κριτικές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση, το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κ.Μαυριά. Ως μεταγενέστερος της σχετικής διάταξης του Κανονισμού, ο νόμος του 2016 εκτιμήθηκε πως επιλύει το θέμα, σημειώθηκε χαρακτηριστικά. «Τη δεύτερη φορά που τοποθετήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης δεν πέρασε από την επιτροπή της Βουλής και ήταν μετά τον νόμο του 2016», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Πηγή: kathimerini.gr