Απειλή για τη Ρωσία η νέα πυραυλική δοκιμή των ΗΠΑ

498

ΜΟΣΧΑ. Να αναλύσει την απειλή που αποτελεί για τη Ρωσία η νέα αμερικανική πυραυλική δοκιμή ζήτησε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από το υπουργείο Αμυνας, καλώντας τη διοίκηση των πυραυλικών δυνάμεων να προετοιμάσει «ανάλογη» απάντηση στην αμερικανική προκλητικότητα.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου τύπου Κρουζ, ο οποίος έπληξε τον στόχο του σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δοκιμή μετά τη μονομερή υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, στις 2 Αυγούστου. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μένει άπραγη και ότι η πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού «επηρεάζει τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, καθώς πραγματοποιείται τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα». Ο πρόεδρος Πούτιν συνέχισε λέγοντας: «Ουδέποτε επιδιώξαμε, ούτε και θελήσαμε και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε δαπανηρή και καταστροφική εξοπλιστική κούρσα».
Αιχμές εναντίον Μόσχας

Ρωσία και Κίνα ζήτησαν την Πέμπτη τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα της παραβίασης της συνθήκης INF. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου, ο υπηρεσιακός πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Κοέν κατηγόρησε τη Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις της συνθήκης. «Ρωσία και Κίνα θα ήθελαν έναν κόσμο στον οποίο η Ουάσιγκτον επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, ενώ αυτές συνεχίζουν ανενόχλητες την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων. Σήμερα, δεν υπάρχουν αμερικανικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς. Αντιθέτως, η Ρωσία ανέπτυξε πολλές συστοιχίες τέτοιων πυραύλων. Η Κίνα, από την πλευρά της, κατέχει περίπου 2.000 πυραύλους, που θα απαγορεύονταν από τη συνθήκη εφόσον η Κίνα συμμετείχε σε αυτή», είπε ο κ. Κοέν.

Εντονα αντέδρασε στις αιτιάσεις του Αμερικανού πρέσβη ο Κινέζος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η Κίνα ως δικαιολογία για την αμερικανική υπαναχώρηση από τη συνθήκη INF. Το Πεκίνο απορρίπτει διαρρήδην τις αβάσιμες αμερικανικές κατηγορίες των ΗΠΑ», είπε ο κ. Ζανγκ. Η Κίνα, όπως και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την επικείμενη λήξη ισχύος της συνθήκης START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, τον Φεβρουάριο του 2021.

Πηγή: kathimerini.gr