Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εμπορικής αξίας 2 εκ. ευρώ εξάρθρωσαν οι αρχές

522

Νέο πλήγμα στα παράνομα κυκλώματα καπνεμπόρων, το δεύτερο σε διάστημα μερικών εβδομάδων, κατάφεραν Αστυνομία και Λιμενικό. Επειτα από έρευνες μηνών, εντόπισαν στη Ριτσώνα και στον Ασπρόπυργο δύο αποθήκες γεμάτες υλικά για την παρασκευή λαθραίων τσιγάρων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και αποτελεί συνέχεια πρόσφατης έρευνας της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δέκα άτομα και εντοπίστηκαν τρία παράνομα καπνεργοστάσια σε Ελευσίνα, Κάστρο Βοιωτίας και Αταλάντη. Ολες οι παράνομες αποθήκες, τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού, τα φορτηγά διεθνών μεταφορών και φυσικά οι 128 τόνοι κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού φέρονται να ανήκαν στο ίδιο κύκλωμα λαθρεμπόρων με έδρα τη Δυτική Αττική, που είχε και στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας των διωκτικών αρχών. Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι τα κατασχεμένα μηχανήματα παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων είναι από τα μεγαλύτερα και περισσότερο αποδοτικά που έχουν ποτέ εντοπιστεί στην Ελλάδα, με δυνατότητα παρασκευής άνω των 2.500 τσιγάρων το λεπτό.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι λαθρέμποροι ήταν έτοιμοι να διπλασιάσουν την παραγωγή τους, έχοντας πρόσφατα προμηθευτεί νέα μηχανήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος λαθρεμπόρων ξεκίνησαν να ερευνούν το τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και η διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού. Τους τελευταίους μήνες, τα στελέχη των δύο υπηρεσιών κατέγραφαν τις κινήσεις υπόπτων, ενώ είχαν προχωρήσει και σε άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα. Αρχές Ιουλίου, και ενώ η μυστική έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, στην υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών έφθασε πληροφορία για εμπλοκή ενός 50χρονου ομογενή από το Καζαχστάν σε υπόθεση διακίνησης λαθραίου καπνού. Τα στελέχη της υπηρεσίας εντόπισαν τον ύποπτο και για διάστημα περίπου ενός μήνα κατέγραφαν τα δρομολόγια και τις συναντήσεις του, δίχως να γνωρίζουν ότι μέλη του ίδιου κυκλώματος βρίσκονται στο επίκεντρο μυστικής έρευνας κι άλλων υπηρεσιών.

Την 31η Ιουλίου, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποίησαν έφοδο σε τρία παράνομα καπνεργοστάσια στην Ελευσίνα, στο Κάστρο και στην Αταλάντη, ενώ συνέλαβαν στα διόδια Αφιδνών δέκα ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Από αυτούς, οι οκτώ είχαν μόλις ξεκινήσει να απασχολούνται ως εργάτες στα παράνομα εργοστάσια και οι άλλοι δύο ως φύλακες-τσιλιαδόροι. Απολογούμενοι στον ανακριτή, ισχυρίστηκαν ότι στρατολογήθηκαν από άτομο που έχει ως έδρα του την Κρήτη. Ολοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το πρωί της Τρίτης, το Λιμενικό και το κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, συνεπικουρούμενοι από το ΣΔΟΕ, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα, κάνοντας έφοδο στις αποθήκες του Ασπροπύργου και της Ριτσώνας, τις οποίες δεν είχαν ερευνήσει οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών. Εντόπισαν ό,τι δεν είχαν βρει νωρίτερα οι συνάδελφοί τους: πρώτες ύλες για την παρασκευή λαθραίων τσιγάρων, όπως χαρτάκια, φίλτρα, ζελατίνες κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι εργάζονταν στις αποθήκες είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr