Καιρός: Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος, θυελλώδεις άνεμοι και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

494

Ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στη Μακεδονία και την Ήπειρο αναμένεται σήμερα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία από 21 έως 37, στα δυτικά ηπειρωτικά από 21 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 33, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 36 και τοπικά έως 37 με 38, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 23 έως 30 και στην Κρήτη από 21 έως 32 και στη Νότια Κρήτη τοπικά έως 34 με 35.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Πατραϊκός Κόλπος όπου οι άνεμοι θα πνέουν από 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τις θερμές ώρες της ημέρας έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Οι καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών, όπως επισημαίνει η γενική γραμματεία προστασίας του πολίτη με τον ειδικό χάρτη που εξέδωσε, στον οποίο αναφέρεται ο βαθμός επικινδυνότητας για φωτιά ανά περιοχή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλωθούν πυρκαγιές: 

Πηγή: meteo.gr

Πηγή: kathimerini.gr