Εμπορικές πτήσεις στο Διάστημα από την Boeing

517

Μέλη της αποστολής Boeing CST-100 «Starliner», βετεράνοι αστροναύτες και πιλότοι, εκπαιδεύονται σε προσομοιωτές πτήσης.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Για πτήση με το νέο διαστημόπλοιο της Boeing, το «Starliner», εκπαιδεύεται ομάδα βετεράνων Αμερικανών αστροναυτών και πιλότων. Η αποστολή «Starliner» αποσκοπεί στο να εγκαινιάσει νέα μέθοδο ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αλλά και την πραγματοποίηση ταξιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη από τουρίστες. Αν και η παρθενική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν την αναβολή της για το τέλος του έτους ή ακόμη και για τα μέσα του 2020. Η Boeing και η ανταγωνίστριά της, η SpaceX του Ελον Μασκ, φιλοδοξούν να γίνουν οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες που θα συνεχίσουν τα επανδρωμένα διαστημικά ταξίδια, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου, το 2011. Η NASA εξαρτάται εδώ και χρόνια από ρωσικούς πυραύλους και διαστημόπλοια για τη μεταφορά εφοδίων και προσωπικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει υπογράψει συμβόλαια κόστους 7 δισ. δολαρίων με τις Boeing και SpaceX για την κατασκευή πυραύλου και διαστημοπλοίου που θα εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό του Σταθμού.

Το παρθενικό ταξίδι του Boeing CST-100 «Starliner» θα έχει ως κυβερνήτη τον πρώην αστροναύτη της NASA Κρίστοφερ Φέργκιουσον. «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε το διαστημόπλοιο όσο το δυνατόν πιο απλό, δίνοντας την ίδια ώρα τη δυνατότητα στον χειριστή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα, χάρη στα προηγμένα του όργανα», λέει ο Φέργκιουσον.

Η αποστολή «Starliner» θα θέσει τις βάσεις για το πρόγραμμα διαστημικών επιβατικών ταξιδιών της Boeing. «Μέχρι στιγμής, μόλις 500 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα. Ελπίζω ότι τα ερχόμενα δέκα χρόνια ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 5.000 και τα επόμενα 20 θα φθάσουμε τους 50.000 ή ακόμη και περισσότερους», λέει ο Φέργκιουσον, υπογραμμίζοντας ότι ο ανταγωνισμός με την εταιρεία SpaceX δεν τον ενοχλεί. «Θα χαρώ πολύ για αυτούς, αν μας περάσουν και φθάσουν πρώτοι στον σταθμό με το νέο τους διαστημικό όχημα. Θα νιώσω μεγάλη υπερηφάνεια για τον Νταγκ Χέρλι του SpaceX, αν και γνωρίζω ότι θα χάσει», λέει ο πρώην αστροναύτης.

Πηγή: kathimerini.gr