Ανάγκη διασύνδεσης των ιδρυμάτων έρευνας

522

Στην αξία του διαλόγου μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων έρευνας, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου τους στην ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων και την επιστημονική έρευνα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Ερευνας και Βιβλιοθηκών.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η μεταξύ τους διασύνδεση, ώστε να διευρύνεται η προσβασιμότητα στην πληροφορία, να διευκολύνεται η συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην επιστημονική έρευνα και να υπηρετείται η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αφενός υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα πρέπει να οργανωθούν σε δεδομένα και μεταδεδομένα, αφ’ ετέρου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων και για τον λόγο αυτό κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται και να διασταυρώνεται προτού διοχετευθεί στο κοινό».

Το Συνέδριο διοργανώνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή 3.500 συνέδρων από 135 χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr