Αποβιβάστηκαν οι 100 στη Λαμπεντούζα

480

Το ισπανικό πλοίο φθάνει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, στη νότια Ιταλία.

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πέντε ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν να δεχθούν τους πρόσφυγες που παρέμεναν αποκλεισμένοι σε πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης ανοικτά της Λαμπεντούζα. Οι περίπου 100 Αφρικανοί πρόσφυγες που περισυνέλεξε το πλοίο της οργάνωσης Open Arms είχαν υποχρεωθεί να παραμείνουν σε αυτό μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δεχθεί την αποβίβασή τους.

Οι μετανάστες αποβιβάσθηκαν εντέλει το βράδυ της Τρίτης στη Λαμπεντούζα, ύστερα από απόφαση ιταλικού δικαστηρίου. Πολλοί από τους Αφρικανούς είχαν πηδήξει από το πλοίο στη θάλασσα, για να κολυμπήσουν έως την ακτή της ιταλικής νήσου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες.

Σειρά πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει προσπαθήσει τον τελευταίο χρόνο να φέρει μετανάστες που διέσωσαν σε ιταλικά λιμάνια. Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, όμως, υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες μετά την είσοδο του κόμματός του, της Λέγκας του Βορρά, στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, τον Ιούνιο του 2018.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ανέφερε ότι αναζητεί χώρες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νορβηγικό σωστικό σκάφος «Ocean Viking», την αποβίβαση των οποίων ο Σαλβίνι έχει προσπαθήσει να εμποδίσει. Το νορβηγικό πλοίο μεταφέρει 356 μετανάστες. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προειδοποίησε το πλοίο της Open Arms ότι δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί διασώσεις, παρά μόνο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, απειλώντας έμμεσα την ιδιοκτήτρια οργάνωση με χρηματικά πρόστιμα.

Πηγή: kathimerini.gr