«Απιστοι», κατά Τραμπ, οι Εβραίοι Αμερικανοί

468

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, οι Εβραίοι Αμερικανοί προτίμησαν να στηρίξουν το Δημοκρατικό Κόμμα με αναλογία 3 προς 1.

Τους Εβραίους Αμερικανούς που ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών επέκρινε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τους για «πλήρη έλλειψη γνώσεων και μεγάλη απιστία». Ο Τραμπ έκανε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος σε δύο μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στην παράταξη των Δημοκρατικών και στα οποία απαγορεύθηκε πρόσφατα η είσοδος στο Ισραήλ, λόγω της στήριξής τους προς την Παλαιστίνη. «Η ιδέα του να μιλάμε για περικοπή βοήθειας προς το Ισραήλ εξαιτίας δύο ανθρώπων που μισούν το Ισραήλ και μισούν τους εβραϊκούς λαούς – πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πώς κάνουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού ασκήσει κριτική στους Εβραίους που εξακολουθούν να στηρίζουν τους Δημοκρατικούς.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την εβραϊκή κοινότητα, με διάφορους επικριτές να κάνουν λόγο για χρήση του αντισημιτικού στερεοτύπου της «διπλής ταυτότητας», το οποίο αμφισβητεί την πίστη των Εβραίων πολιτών. «Δεν είναι σαφές προς ποιον είναι “άπιστοι” οι Εβραίοι, σύμφωνα με τον Τραμπ, αλλά οι κατηγορίες της απιστίας έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια από αντισημιτικούς φορείς. Η πολιτική σκηνή θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους Εβραίους ως πολιτικό ποδόσφαιρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης για την Καταπολέμηση της Δυσφήμησης Τζόναθαν Γκρίνμπλατ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter, στην οποία αυτοαποκαλείται «βασιλιάς του Ισραήλ», αναφερόμενος στη δημοφιλία του στη χώρα. «Ο Τραμπ είναι ο καλύτερος πρόεδρος για τους Εβραίους και το Ισραήλ στην ιστορία του κόσμου – τον αγαπούν σαν να είναι η Δευτέρα Παρουσία», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις ενός συνωμοσιολόγου ραδιοφωνικού παραγωγού ονόματι Γουέιν Αλαν Ρουτ.

Πηγή: kathimerini.gr