Στελέχη της Forza Italia πιέζουν τον Μπερλουσκόνι να στηρίξει μία νέα θεσμική κυβέρνηση χωρίς τον Σαλβίνι

464

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία δεν έχει πάρει ακόμη τελική μορφή και σχήμα, εν αναμονή της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία. Όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα δείγματα για την πιθανότητα σχηματισμού μίας θεσμικής κυβέρνησης με συμμαχίες κομμάτων.

Ενώπιον αυτής της προοπτικής, με ενισχυμένο σενάριο μία συνεργασία του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ακόμη και το δεξιό κόμμα της Forza Italia, που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει αρχίσει να αλλάζει τακτική. Ενώ παλαιότερα τασσόταν σε μία συνεργασία με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, σαλπίζοντας την ανάσταση της παλαιάς μεγάλης κεντροδεξιάς συμμαχίας, πλέον υπάρχουν φωνές που ζητούν να συνταχθεί η παράταξη με τη νέα δυναμική που δημιουργούν οι επαφές M5S/PD.

Κατ’ αρχάς ήταν ο στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, Τζάνι Λέτα, που έχει προτείνει τη δημιουργία μίας διευρυμένης κυβέρνησης, ίσως με πρωθυπουργό τον ανηψιό του Ενρίκο Λέτα, άλλοτε επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς— προδωμένο από τον Ματέο Ρέντσι.

Μία άλλη φωνή που προστέθηκε σε αυτήν του Λέτα είναι της πρώην υπουργού Μάρας Καρφάνια. Την περασμένη Τρίτη κι ενώ ήταν σε διακοπές στη Σιγκαπούρη, η αντιπρόεδρος της Βουλής τηλεφώνησε στον Μπερλουσκόνι, τονίζοντάς του «εάν κάνεις συμφωνία με τον Σαλβίνι, έχω τελειώσει. Σε παρακαλώ βοήθησέ με», αναφερόμενη στις τεταμένες σχέσεις που έχει με τον ηγέτη της Λέγκας και την καλή της συνεργασία με τους βουλευτές του PD που πρόσκεινται στον Ματέο Ρέντσι-την «γκρίζα εξοχότητα» του κόμματος.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την Καρφάνια να έχει συναντηθεί με τον Ρέντσι πριν την αναχώρησή της για τη Σιγκαπούρη. Στο δείπνο που είχαν, η Καρφάνια πρότεινε στον συνομιλητή της τη δημιουργία μίας «δεξαμενής» κεντρώων στελεχών, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βελόνα της πυξίδας σε κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να καταλήξει σε μία θεσμική κυβέρνηση συνεργασίας, που θα περιελάμβανε τους πιστούς στον Ρέντσι και μετριοπαθείς της Forza Italia.

Επιπλέον, η Καρφάνια μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τη Μαρία Στέλα Τζελμίνι και τον Τζανφράνκο Μιτσικέ, συγκροτούν εντός της Forza Italia το μέτωπο που αντιτίθεται στη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και το ξενοφοβικό κόμμα του.

Δεν είναι όμως μόνο τα μεγάλα ονόματα του κόμματος που συμφωνούν με την πρόταση του Ρομάνο Πρόντι για τη σύσταση μίας «κυβέρνησης Ούρσουλα» (στα πρότυπα της συμφωνίας στην ΕΕ για την ανάδειξη ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Περίπου 30 βουλευτές της Forza Italia συντάσσονται με την ιδέα μίας συνεργασίας με τον Ρέντσι. Όπως κάποτε ο Μπερλουσκόνι είχε συμφωνήσει σε ένα «σύμφωνο μη επίθεσης» με τον Ρέντσι, έτσι και πολλά άλλα στελέχη δεν βλέπουν αρνητικά μία τέτοια προοπτική.

Ζωντανή, άλλωστε, είναι ακόμη στη μνήμη όλων η σκηνή με τον νυν Γερουσιαστή της Forza Italia και πρώην δήμαρχο της Πιετρασάντα (Τοσκάνη) Μάσιμο Μαλένι, που το 2017 είχε καλέσει τον Ρέντσι για πίτσα (δείπνο που επονομάσθηκε «πίτσα του Νατζαρένο» -από την οδό που έχει την έδρα του το PD) και μετά είχε δηλώσει: «εγώ κι ο Ματέο έχουμε τις ίδιες ιδέες, μοιάζει σαν ένας από εμάς». Ο Μαλένι έχει δηλώσει, μετά την ψηφοφορία για την υπερταχεία TAV Λιόν-Τορίνο πως «ο Ματέο μου είπε πως την 1η Σεπτεμβρίου θα ιδρύσει νέο κόμμα και του απάντησα πως θα είμαι από τους πρώτους που θα πάω μαζί του».

Όμως σε κάθε περίπτωση την τελευταία λέξη την έχει ο «Καβαλιέρε» Μπερλουσκόνι, που ακόμη βρίσκεται σε διακοπές. Ο ηγέτης του κόμματος ακούει όλες τις γνώμες, όμως ήδη ψιθυρίζεται πως όλο και περισσότερο κλίνει προς την ιδέα της θεσμικής κυβέρνησης με όλους μέσα, εξόν από τον πρώην σύμμαχό του Ματέο Σαλβίνι.

Πηγή: kathimerini.gr