Σε δίκη τραπεζίτης που κατηγορείται ότι έκλεψε τον Τσοχατζόπουλο

446

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κατηγορούμενο ότι προχώρησε σε 100 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προς όφελος του κ. Τσοχατζόπουλου.

Αρχίζει αύριο στην Ελβετία η δίκη ενός ελληνογερμανικής καταγωγής τραπεζίτη που συνδέεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της ελβετικής εισαγγελίας, με τις παράνομες προμήθειες για εξοπλιστικά του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Μπελιντσόνα, ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, γνώριζε σε ποιον ανήκε η περιουσία που έπρεπε να κρύψει και προσπάθησε να εμποδίσει τους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας Morgan Stanley να το ανακαλύψουν. Εκανε πράξεις, δηλαδή, για να «ξεπλύνει», αλλά εκείνο που επιβαρύνει τη θέση του είναι ότι μετά την έναρξη των ερευνών και των διώξεων κατά του Τσοχατζόπουλου στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2010, συνέβαλε μαζί με έναν φίλο του στην υπεξαίρεση χρημάτων που η ελβετική εισαγγελία θεωρεί ότι –από παράνομο προφανώς λόγο– ανήκαν στον πρώην υπουργό.

Η «Κ» είχε γράψει για τις έρευνες της ελβετικής εισαγγελίας όταν αυτές οδήγησαν στην προφυλάκιση του τραπεζίτη («Πώς οι “μίζες” του Ακη κατέληγαν στον τραπεζίτη», της Μαριάννας Κακαουνάκη | Kathimerini) και η ακροαματική διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο από το αποκορύφωμα αυτών των ερευνών. Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κατηγορούμενο ότι προχώρησε σε 100 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προς όφελος του κ. Τσοχατζόπουλου. Συνολικά 21,7 εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν ήταν προϊόν δωροδοκίας. Στο άνοιγμα των λογαριασμών ενός συγγενικού προσώπου του υπουργού που χρησιμοποιήθηκε κυρίως γι’ αυτές τις πράξεις, έγιναν ψευδείς δηλώσεις για το μέγεθος και το είδος των οικονομικών δραστηριοτήτων του δικαιούχου, έτσι ώστε να εμφανίζεται η κίνηση των λογαριασμών σύμφωνη με τις δηλωμένες δραστηριότητες. Το «σώμα» αυτών των δραστηριοτήτων αφορά την περίοδο από το άνοιγμα των λογαριασμών το 1999 ώς την αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αμυνας το 2010 ταυτόχρονα με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα.

Την προσοχή τους τράβηξαν ωστόσο επτά εμβάσματα ύψους 960.000 ευρώ από το 2010 έως το 2011. Η κίνηση των εμβασμάτων αυτών «δρομολογήθηκε» όταν, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ο τραπεζίτης κατέβηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με βασικό μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του κ. Τσοχατζόπουλου που είχε αναλάβει να διαχειρίζεται μέρος των κεφαλαίων. Είχε εντοπισθεί το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σύμφωνα με την εισαγγελία της Μπελιντσόνα οι δύο άνδρες προσπαθούσαν να «προστατεύσουν» μέρος των κεφαλαίων του Ακη.

Το «δρομολόγιο»

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα χρήματα από μια εταιρεία του Λονδίνου κατευθύνθηκαν στο ίδρυμα Rotorfluganstalt του Λιχτενστάιν. Από τις 960.000, έδωσε 456.000 σε πολύ καλό του φίλο στο Λονδίνο, ενώ άλλες 456.000 κατευθύνθηκαν σε δικό του προσωπικό λογαριασμό, χρήματα τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ιδιωτικά. Με μια κουβέντα, η εισαγγελία κατηγορεί τον τραπεζίτη ότι αφού «ξέπλυνε» τα χρήματα του πρώην υπουργού, υπεξαίρεσε τουλάχιστον 960.000 από αυτά, τα μισά από τα οποία έδωσε σε έναν καλό του φίλο, που τον βοήθησε.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποστηρίζει ότι για την ιδιοποίηση των 960.000 ευρώ δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος εμπορικής συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του τραπεζίτη ισχυρίζεται ότι ο κατηγορούμενος είχε διαθέσει μέρος του ποσού ως προκαταβολή για την αγορά πινάκων του ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου. Σε φορητό υπολογιστή που εντοπίστηκε στην κύρια κατοικία του, οι Αρχές βρήκαν αποδείξεις πώλησης των έργων τέχνης του Στάμου, που είχαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο προχρονολογηθεί. Ανάμεσα στους αγοραστές εμφανίζεται και Ελληνας με πλασματική διεύθυνση στην Κωνσταντινούπολη. Το φθινόπωρο του 2016 οι ελβετικές αρχές έκαναν μια τελευταία έρευνα στην κύρια κατοικία κατηγορουμένου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο βρήκαν τους πίνακες στην κατοχή του. Και στην πραγματική διεύθυνση του δήθεν αγοραστή των πινάκων στην Κηφισιά φαίνεται ότι έγινε έφοδος και κατασχέθηκαν έγγραφα. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες της εισαγγελίας. 

Οι ελβετικές αρχές ερεύνησαν ακόμα εκτός από την κύρια κατοικία του τραπεζίτη στη Ζυρίχη και μία εξοχική κατοικία του στη Σαντορίνη, μία εταιρεία διαχείρισης καταπιστεύματος και δύο θυρίδες. 

Ο κατηγορούμενος κρατήθηκε σε ελβετική φυλακή αφού συνελήφθη καθ’ οδόν προς τη Νότιο Αφρική –για διακοπές– στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Συνολικά κρατήθηκε 11 μήνες, έως τις 26 Νοεμβρίου του 2015, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν απορριφθεί τέσσερα αιτήματά του να αρθεί ο όρος της προσωρινής κράτησής του. Οι όροι αυτοί αντικαταστάθηκαν από καταβολή εγγύησης ενός εκατ. ελβετικών φράγκων (αργότερα μειώθηκε στις 200.000 φράγκα) και υποχρέωση εμφάνισης στις Αρχές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 30 Αυγούστου.

Πηγή: kathimerini.gr