Γ. Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου

459

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Adrian Darya», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Διευκρίνισε παράλληλα ότι το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα. 

Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Adrian Darya», πρώην «Grace 1», βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, υπόθεση που ανέβασε τη θερμοκρασία των σχέσεων Βρετανίας – Ιράν και οδήγησε την Τεχεράνη στο να δεσμεύσει, ως αντίποινα, το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.

Το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του «Adrian Darya» την Πέμπτη, ύστερα από πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες, προς μεγάλη απογοήτευση «γερακιών» της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Μία ημέρα αργότερα έφθασε στο Γιβραλτάρ το αίτημα των ΗΠΑ για νέα δέσμευση του υπερδεξαμενόπλοιου, το οποίο μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων.

Οι πληροφορίες για τον προορισμό του δεξαμενόπλοιου αντλήθηκαν από την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων Refinitiv. 

Πηγή: kathimerini.gr