Αμβρόσιος: Δεν έχω κάτι για το οποίο έχω μετανιώσει

489

O κ. Αμβρόσιος στην επιστολή επισημαίνει ότι η παραίτησή του είναι «οριστική και αμετάκλητη».

Το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 17 Αυγούστου, και με την οποία γνωστοποιεί ότι παραιτείται από το αξίωμα του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κοινοποίησε χθες στο ιστολόγιό του ο κ. Αμβρόσιος. Στην επιστολή επισημαίνει ότι η παραίτησή του είναι «οριστική και αμετάκλητη» και αναφέρεται σε «εμφανείς διώξεις» που υπέστη από τους ομοφυλόφιλους και από τους «άθεους και μάγους της έως χθες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, χαρακτηρίζει «παράσημο της διά Χριστόν κακοπαθείας» την ποινή που του είχε επιβληθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει ως εξής: «Καθώς, λοιπόν, την 28ην Ιανουαρίου 2019 ο Πανάγαθος Θεός ηυδόκησεν, ώστε η αναξιότης μου να δοξασθή και με το παράσημον της διά Χριστόν κακοπαθείας, διωκόμενος εμφανώς μεν υπό των ομοφυλοφίλων, αφανώς δε υπό των παραγόντων της έως χθες κυβερνήσεως των αθέων και μάγων του ΣΥΡΙΖΑ, και καθώς επίσης “κακοπαθώ μέχρι δεσμών ως κακούργος” ([27]), ίνα κατά τον άγιον Απόστολον είπω, διά τούτο ακριβώς σήμερον 17ην Αυγούστου 2019, ότε εορτάζω την 43ην επέτειον από της εις επίσκοπον χειροτονίας μου ως αρχιερέως του Θεού του Υψίστου (χειροτονηθείς τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου την 17ην Αυγούστου 1976 υπό του αειμνήστου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ), ήτις εγένετο ευδοκία του Πανοικτίρμονος Θεού, ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΩΣ διά της παρούσης εκτενούς αναφοράς ημών υποβάλλω σήμερον προς υμάς την παραίτησίν μας εκ της θέσεως του μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας».

Χθες επίσης ο κ. Αμβρόσιος, ο οποίος είχε προκαλέσει επανειλημμένως θύελλα αντιδράσεων με τις απόψεις του, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα. Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του την Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ιερό ναό Καλαβρύτων, είχε αναφέρει πως «ζητάει συγγνώμη» αν πίκρανε κάποιους. Μιλώντας χθες στον Ant1, εξήγησε ωστόσο πως δεν αναφερόταν σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση. «Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη περίπτωση που ζητάω συγγνώμη, αλλά επειδή κανείς δεν είναι αλάθητος και μπορεί άθελά μας να πικραίνουμε ανθρώπους, από το ποίμνιό μου ζητάω συγγνώμη, λέγοντας εάν κάπου σας ενόχλησα, ζητώ συγγνώμη, για να είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου, δεν έχω κάτι για το οποίο έχω μετανιώσει», διευκρίνισε ο κ. Αμβρόσιος. Χαρακτήρισε επίσης «παράσημο» την ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, οι οποίες κρίθηκαν ρατσιστικές.

Μετά την επίσημη κατάθεση της παραίτησης του κ. Αμβροσίου, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος διάδοχός του φέρεται ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Ιερώνυμος Κάρμας, Α’ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, που θεωρείται άνθρωπος ευρύτερης αποδοχής. Ο κ. Ιερώνυμος ήταν επί χρόνια συνεργάτης του κ. Αμβροσίου και υπηρετεί στη Σύνοδο σχεδόν για 20 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr