Στις… τσέπες κοιτάει τους μετανάστες ο Ντόναλντ Τραμπ

496

Εκφράζονται φόβοι πως η απόφαση Τραμπ θα οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες στο να εγκαταλείψουν προγράμματα, τα οποία χρειάζονται, υπό τον φόβο αντιποίνων από τις μεταναστευτικές αρχές. EPA/JIM LO SCALZO

Tην περασμένη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέα ρύθμιση, η οποία στοχεύει εναντίον των νόμιμων μεταναστών που επιθυμούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ αλλά εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, θεωρείται ότι θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Η νέα ρύθμιση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα νόμιμα κάθε χρόνο και στη συνέχεια καταθέτουν αιτήματα για να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι και να αποκτήσουν πράσινη κάρτα. Αρχίζοντας από τον Οκτώβριο, η τελική απόφαση της κυβέρνησης στο αίτημα απόκτησης πράσινης κάρτας θα βασίζεται στην εξέταση της οικονομικής τους κατάστασης και κατά πόσον μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Στους φτωχούς μετανάστες, οι Αρχές δεν θα χορηγούν πράσινη κάρτα, εφόσον κριθεί ότι είναι πιθανό να κάνουν χρήση κυβερνητικών προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, όπως είναι οι επιδοτούμενες κατοικίες και τα κουπόνια αγοράς τροφίμων. Οι πλουσιότεροι μετανάστες, που θεωρείται απίθανο να χρειαστούν κρατική στήριξη, θα μπορούν να αποκτήσουν την πολυπόθητη πράσινη κάρτα.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών προειδοποίησαν ότι χιλιάδες μετανάστες πιθανώς να εγκαταλείψουν προγράμματα τα οποία χρειάζονται, εξαιτίας του φόβου αντιποίνων από τις μεταναστευτικές αρχές. Το μέτρο θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές από τα φτωχά κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.  Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η οικονομική ευμάρεια των μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ νομίμως με προσωρινή άδεια παραμονής (βίζα), θα εξετάζεται ενδελεχώς όταν προσπαθήσουν να αποκτήσουν πράσινη κάρτα. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης θα αξιολογούν την ηλικία του μετανάστη, την κατάσταση της υγείας του, την οικογενειακή κατάσταση, την περιουσία, την οικονομική κατάσταση και την εκπαίδευση. Ωστόσο, οι Αρχές θα διαθέτουν ελευθερία κινήσεων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι επίδοξοι κάτοχοι της πράσινης κάρτας θα χρησιμοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά βοηθήματα, οπότε θα τους αρνούνται τη χορήγηση πράσινης κάρτας και θα διατάζουν την απέλασή τους.

Η νέα ρύθμιση υπήρξε άμεση προτεραιότητα του Στίβεν Μίλερ, του αρχιτέκτονα της μεταναστευτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ. Η περίπλοκη ρύθμιση, η οποία θα αρχίσει να ισχύει σε 60 ημέρες, παρέχει στην κυβέρνηση Τραμπ ένα νέο ισχυρό εργαλείο προκειμένου να ελέγξει τα δημογραφικά στοιχεία όλων αυτών που έρχονται στις ΗΠΑ για να μείνουν και να εργαστούν. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι ΗΠΑ θέλουν μετανάστες που να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν οικονομικά και όχι αυτούς που «στηρίζονται στους δημόσιους πόρους για να επιβιώσουν». Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των  μεταναστών αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «κτηνώδη πολιτική» που ήδη οδηγεί πολλούς μετανάστες σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια να εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους και τις ιατρικές παροχές, επειδή ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η χρήση τους.

Πηγή: kathimerini.gr